„Actele pot fi anulate”. Dodon sugerează că Plahotniuc l-a ajutat pe Rizea să obțină cetățenia R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / 16 octombrie, 2020, 14:11

Igor Dodon neagă că i-ar fi acordat cetățenia Republicii Moldova fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat peste Prut la 4 ani și 8 luni de închisoare, și care se află în țara noastră. Șeful statului spune că Rizea ar urma să fie extrădat în România, dar nu a spus când se va întâmpla acest lucru.

„Aduce argumente că are rude în Conga. Foarte straniu, Rizea și găgăuzii. Agenția Servicii Publice a analizat și a avizat dosarul domnului Rizea și i-a acordat pașaportul pe 28 decembrie 2017. Am văzut diferite speculații în presă. Eu în calitate de președinte, un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om care este cercetat penal în România nu am semnat”, a declarat Dodon.

Șeful statului a explicat că Cristian Rizea a semnat că a luat cunoștință cu prevederile articolului 20 din Legea Cetățeniei Republicii Moldova.

„Dacă un om a declarat că nu a comis fapte care cad sub incidența acestui articol, iar apoi se constată că a indus în eroare Comisia, atunci actele de acordare a cetățeniei pot fi anulate. Dacă ne uităm, în momentul în care a depus actele, el deja era condamnat în România. La 7 decembrie 2017 a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare. Asta înseamnă că, acest cetățean asumându-și angajamente că nu încalcă legea. De fapt, el a încălcat legea când a depus actele, deoarece era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh care era la putere în Republica Moldova (n.r: Vlad Plahotniuc). Eu, în calitate de președinte, prima dată am aflat”, a precizat șeful statului.

În acest context, Dodon declară că nu va permite ca Republica Moldova să fie loc pentru ascunderea unor penali din România sau din altă parte.

„Ce urmează? Se va verifica, dar noi vedem că a încălcat. Se vor verifica toate circumstanțele, iar cetățenia urmează a fi anulată. Această persoană urmează a fi extrădată organelor de drept din România. Așa că, stimați parteneri din România, frați din România, noi nu ascundem și eu nu voi permite ca Republica Moldova să fie loc pentru ascunderea unor penali din România sau din altă state. Dacă a profitat de fostul regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată, noi o să-l extrădăm în România și faceți ce vreți cu dânsul, dacă a încălcat legislația. E poziția mea fermă”, a conchis Dodon.

Anterior, Rizea a confirmat că deține cetățeania țării noastre, spunând că este vorba de „redobândirea cetățeniei”, întrucât bunica sa este originară din satul Congaz, UTA Găgăuzia.

Vezi și: (VIDEO) „Mă aflu la Chișinău”. Confesiunile unui fost deputat român condamnat la închisoare. Cum a obținut cetățenia Republicii Moldova

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X