Boris Johnson: UK se pregătește de Brexit fără acord. Europenii să ne caute ei când își vor schimba abordarea

Autor: , in Externe / 16 octombrie, 2020, 16:35

Premierul britanic Boris Johnson spune că Regatul Unit se pregătește să părăsească piața unică și uniunea vamală europeană fără un acord comercial și a dat vina pentru acest lucru pe Uniunea Europeană, despre care spune că a refuzat să ofere condiții favorabile. Tranziția post-Brexit se va încheia la 1 ianuarie 2021, moment în care Regatul Unit va părăsi oficial piața unică europeană, definitivând, astfel, separarea acestuia de blocul european, relatează digi24.ro.

Premierul britanic a declarat că este dispus să negocieze cu Uniunea Europeană dacă „liderii europeni vor veni cu o abordare fundamental diferită”. Luna trecută, Johnson a stabilit o dată limită pentru găsirea unui consens – 15 octombrie. El a spus că discuțiile nu vor mai avea sens după această săptămână, dacă nu vor exista progrese reale în negocieri.

Întrebat dacă declarația sa înseamnă că va încheia negocierile în ce privește un acord comercial, Johnson a răspuns: „Le spunem să ne caute ei (Uniunea Europeană – n. red.)”, sugerând că nu va mai căuta să negocieze cu UE, dacă europenii nu fac primul pas.

„Deși mai avem doar 10 săptămâni până la finalul perioadei de tranziției, pe 1 ianuarie, a trebuit să fac o evaluare și să iau o decizie în ce privește rezultatul previzibil. Trebuie să ne pregătim”, a spus Johnson făcând aluzie la scenariul din ce în ce mai probabil în care Regatul va părăsi piața unică și uniunea vamală fără un acord comercial.

„Având în vedere că au refuzat să negocieze cu seriozitate în ultimele luni și având în vedere că la acest summit pare că s-a exclus explicit posibilitatea unui acord de tipul celui semnat cu Canada, am concluzionat că ar trebui să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu un aranjament care seamănă mai degrabă cu relația UE cu Australia – bazată pe principiile comerțului liber global”, a adăugat premierul Marii Britanii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X