COVID-19: Peste 1000 de persoane, care s-au tratat, au donat plasmă. MSMPS îi îndeamnă și pe alții să se solidarizeze cu pacienții cu forme grave

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / Uncategorized / 16 octombrie, 2020, 19:42

În perioada 13 aprilie-15 octombrie, 1060 de persoane tratate de COVID-19 s-au solidarizat în lupta contra noului tip de coronavirus, asigurând 3612 de doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

Într-un comunicat emis vineri, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) reiterează apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19 să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această boală, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice, precum: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, cât și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X