Filat vs. Popa: Când va fi examinată plângerea depusă la Uniunea Avocaților și ce spune Procuratura Generală

Autor: , in Actualitate / Politic / Populare / Social / Uncategorized / 16 octombrie, 2020, 10:06

Plângerea depusă la Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) de către liderul PLDM, Vlad Filat, împotriva fostului său apărător, Igor Popa, urmează să fie examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru etică și disciplină luni, 19 octombrie.

Președintele UAM, Emanoil Ploșnița, a declarat pentru COTIDIANUL că lui Popa „i se oferă un termen, conform statutului profesional, pentru a da explicații privind cele invocate de Filat”. 

Cât despre cele două plângeri depuse de către ex-premier la Procuratura Generală (PG), reprezentanta instituției, procurorul Maria Vieru, a menționat pentru COTIDIANUL că acestea „au fost transmise spre examinare, conform competenței, Direcției de Poliție a mun. Chișinău”.

De celalaltă parte, ofițera de presă a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Natalia Stati, a afirmat că „în adresa instituției nu au parvenit plângeri pentru a fi documentate de către angajații poliției”.

Avocatul politicianului, Victor Munteanu, a subliniat că nu a fost informat despre transferul plângerilor.

La 28 septembrie, Filat a anunțat că a depus două plângeri la PG împotriva lui Popa:

  • privind pornirea urmării penale în baza art. 177, 178 alin. 2) lit.a) Cod Penal al Republicii Moldova, violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată;
  • în scopul inițierii investigațiilor și verificarea afirmațiilor relatate de către acesta, pentru stabilirea adevărului.

De asemenea, acesta a spus că a depus plângere la Uniunea Avocaților din Republica Moldova prin care a solicitat „examinarea în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină a comportamentului și acțiunilor avocatului Igor Popa, în vederea aplicării sancțiunii disciplinare stabilită de lege și Codul deontologic al avocaților”.

Citiți și: „UAM va reacționa?”. Declarațiile fostului apărător al lui Vlad Filat au stârnit indignarea mai multor avocați

A doua zi, UAM a precizat că respectiva comisiei „va analiza comportamentul și acțiunile avocatului Igor Popa, în raport cu fostul său client, prin prisma respectării disciplinei și normelor de etică profesională, corespunzător prevederilor Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, Statutului profesiei de avocat și Codului deontologic al avocaților, urmând să se pronunțe asupra încălcărilor reclamate în acțiunile avocatului, iar în cazul existenței unor temeiuri suficiente, privitor la eventualele sancțiuni care se impun”.

Filat s-a plâns pe fostul său avocat în contextul în care acesta a făcut mai multe dezvăluiri despre politician în cadrul unei emisiuni televizate.

Citiți și: Mese cu prieteni în penitenciar și cadouri de Crăciun. Ex-avocatul lui Filat spune că fostul premier avea o înțelegere cu Plahotniuc în schimbul tăcerii

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X