R. Moldova a informat statele membre OSCE despre degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană

Autor: , in Actualitate / Externe / Social / 16 octombrie, 2020, 15:50 Etichete: , , ,

În cadrul şedinţei Consiliului Permanent al OSCE, care a avut loc joi, 15 octombrie, Delegaţia Republicii Moldova a adus în atenţia statelor membre ale Organizaţiei degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană, punând în evidenţă abuzurile comise de regimul de la Tiraspol pe parcursul  ultimelor luni.

Comunitatea internaţională a fost informată referitor la multiple cazuri concrete vizând detenţia ilegală a persoanelor, expulzări abuzive din localităţile de reşedinţă, violarea dreptului la proprietate şi libera circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul ţării, violarea dreptului la libertatea de expresie etc.

Delegaţia Republicii Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii în formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, aflată sub controlul structurilor de la Tiraspol.

Partenerii internaţionali au exprimat ingrijorare faţă de situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, chemând Tiraspolul să respecte drepturile omului. De asemenea, a fost făcut apel către Misiunea OSCE în Moldova să îşi intensifice eforturile în vederea asigurării libertăţii de circulaţie şi monitorizării mai viguroase a situaţiei în Zona de Securitate. Subiectul va rămâne în atenţia delegaţiilor partenere, inclusiv a Uniunii Europene, în cadrul reuniunilor următoare ale Consiliului Permanent al OSCE.

Amintim că patru moldoveni au fost sechestrați în perioada 7-8 octombrie de către așa-zisele forțe de securitate de la Tiraspol. Procuratura Generală a inițiat un dosar pentru faptul răpirii de persoane și uzurparea de calități oficiale. Cauza penală este investigată de Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Vezi și: La cinci zile de la sechestrarea celor patru moldoveni de forțele de securitate de la Tiraspol, soarta a doi dintre ei rămâne necunoscută

În data de 8 octombrie, doi dintre moldoveni răpiți de autoritățile din stânga Nistrului au fost eliberați. Potrivit promo-LEX, Andrei Amarfi și Alexandru Puris, nu au fost torturați de către autoritățile din stânga Nistrului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X