Fostă secretară de stat, după ce primarul Capitalei a anunțat că au fost sădiți 2.000 de arbori: „Vor îngheța când vor scădea temperaturile”

Autor: , in Actualitate / Social / 18 octombrie, 2020, 18:07

Primăria Chișinăului a organizat în acest weekend o campanie amplă de plantare a arborilor. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că au fost sădiți circa 2.000 de arbori. Însă, fosta secretară de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul Sandu, Iuliana Cantaragiu, susține că e mult prea devreme pentru o campanie de înverzire a țării, menționând că copacii nu au intrat încă în hibernare, iar puieții își vor alimenta frunzele care ar urma să cadă în loc de rădăcini.

Primarul Ion Ceban a anunțat că, împreună cu președintele Igor Dodon, precum și cu funcționari din cadrul Primăriei Chișinău, dar și cu ajutorul mai multor voluntari, care s-au alăturat inițiativei, a participat în această dimineață la acțiunea de plantare a arborilor în Capitală, în Pădurea – Parc din Calea Orheiului.

„Am invitat toată lumea, candidați politici, partide, deputați, organizații neguvernamentale, dar și alții. Urmează să avem mai multe evenimente de sădire a pomilor și avem nevoie de ajutor, chem să vă alăturați. Astăzi au fost sădiți circa 2000 de arbori, urmând ca până la încheierea campaniei de plantare a arborilor în parcuri, zone verzi, curți de blocuri din capitală, să fie sădiți în total 100 mii de copaci. Acțiunea Primăriei se desfășoară în colaborare cu Agenţia „Moldsilva” și alți parteneri, care ne pun la dispoziție circa 60 de specii de arbori (tei, frasin, castan, plop, salcie şi pomi nuciferi) cu înălțimea de la un metru jumătate și mai înalți”, a declarat primarul Capitalei.

Acțiunea municipalității a fost criticată de fosta secretară de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul Sandu, Iuliana Cantaragiu, precizând că e mult prea devreme pentru o campanie de înverzire a țării, lansată de Agenția „Moldsilva” și promovată de Primăria Chișinău.

„Ion Ceban, nu știu dacă mai aveți profesioniști la Spațiile Verzi, că de cei cu experiență v-ați debarasat, dar dacă i-ați fi avut, ei v-ar fi spus că prin acțiunile voastre de PR politic în campanie electorală omorâți o mulțime de copaci, plantându-i acum, când încă e foarte cald afară și când frunzișul încă nu e căzut. Ieri o postare similară a Făcut și Agenția „Moldsilva”, directorul căruia e foarte servil PSRM-ului și nimic mai mult. După ce a primit mai multe critici de la ecologiști, azi au șters postarea, fiindcă fiecare silvicultor, care ține la pădure, care ține la copaci, știe că prin acțiunile de plantare pe așa timp se face un genocid al copacilor”, scrie Cantaragiu pe Facebook.

Potrivit expertei de mediu, încă e prea cald pentru a planta copaci, iar când vor scădea temperaturile, aceștia nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța.

„Copacii încă nu au intrat în hibernare, frunzele încă nu au căzut. Și copacii plantați, și așa stresați cu scoaterea lor din pepinieră, transportare, îngropare într-un nou mediu, își vor îndrepta energia spre frunze pentru a le hrăni, în loc să-și îndrepte energia spre hrana rădăcinilor. Iar când vor scădea temperaturile, ei nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța. Perișorii absorbanți ai rădăcinilor sunt cei mai activi la intrarea în repaus vegetativ, în alte perioade se dezvoltă lent iar prinderea copacilor e slabă. Și Centrul Naţional de Mediu va planta anul ăsta 20 ha de pădure, precum și alte organizații ecologiste, dar așteptăm să fie timpul potrivit pentru astfel de acțiuni, nu de alandala”, a explicat Iuliana Cantaragiu.

Start campaniei de plantare a arborilor pe teritoriul municipiului Chișinău!
Împreună cu președintele Republicii…

Publicată de Ion Ceban pe Duminică, 18 octombrie 2020

Iv Ceban, nu știu dacă mai aveți profesioniști la Spațiile Verzi, că de cei cu experiență v-ați debarasat, dar dacă…

Publicată de Iuliana Cantaragiu pe Duminică, 18 octombrie 2020

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X