La Chișinău va fi marcată aniversarea de 80 de ani a fondării Conservatorului de Stat din Chișinău, astăzi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Autor: , in Cultură/Media / 18 octombrie, 2020, 09:27

În acest an se împlinesc 80 de ani de la fondarea Conservatorului de Stat din Chișinău, una din cele mai vechi instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Această dată a marcat începutul dezvoltării învățământului superior în domeniul artelor, însemnând totodată și începutul activității instituției, actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

AMTAP este unica instituție de învățământ superior în domeniul artelor, având un număr impunător de profesori cu titluri onorifice – circa 100 (Artist al Poporului, Maestru în Artă, Artist Emerit, Om emerit, etc.); 132 profesori – membri ai uniunilor de creație (Uniunea Teatrală, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Uniunea Muzicienilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Cineaștilor, Uniunea Artiștilor Plastici).

De asemenea, AMTAP are cea mai bogată arhivă de folclor muzical. Biblioteca  deține cea mai mare colecție de documente de muzică tipărită (circa 100 mii u. m.). În cadrul Bibliotecii funcționează serviciile Fonoteca și Mediateca care păstrează un număr impunător de înregistrări audio și video, unele din ele reprezentând fondul de aur al culturii naționale.

AMTAP este unica instituție din Republica Moldova unde se realizează cercetarea prin programe de doctorat în domeniul artelor (muzicologie; artă teatrală, coregrafică; artă cinematografică și TV;  arte plastice și decorative), în domeniul designului și culturologiei (doctorat de cercetare și doctorat profesional).

În cadrul instituției se studiază circa 400 de discipline, 23 de instrumente muzicale; se predau un număr mare de lecții individuale.

O amplă activitate artistică o desfășoară faimoasele colective artistice: Orchestra Simfonică, Orchestra de Muzică Populară, Orchestra de Jazz, Orchestra de Acordeoniști, Fanfara, Corul Mixt,  Corul „Renaissance”, Corul de Bărbați „Gavriil Musicescu”.

AMTAP organizează unicul Festival Internațional al Școlilor de Teatru și Film din Republica Moldova.

Aniversarea va fi marcată printr-o serie de evenimente culturale care vor derula în perioada 20 octombrie – 20 decembrie, ne relatează vicepreședintele Comitetului organizatoric, directorul Bibliotecii – Rodica Avasiloaie.

Programul evenimentelor va include o serie de proiecte speciale care vor îmbina armonios partea informațional-documentară (conferință științifică internațională, expoziții cu documente istorice și fotografii, publicații reprezentative ale profesorilor etc.), cu cea de creație (înregistrări retro audio și video difuzate online, spectacole, concerte, expoziții de pictură, grafică, artă decorativă, sculptură etc.), cu galerii (ale personalităților AMTAP, ale doctorilor honoris causa), alte activități inedite.

Activitățile se vor desfășura în mare parte în regim online, unele din ele fiind programate și în incinta AMTAP sau în instituțiile teatral-concertistice cu un număr minim de persoane.

Programul evenimentelor aniversare va fi actualizat pe pagină web oficială a Aniversării.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X