Cetățenii români din R. Moldova mai au trei zile pentru a se înregistra la votul prin corespondență la alegerile din țara vecină

Autor: , in Externe / Politic / 19 octombrie, 2020, 22:04 Etichete: , , ,

Ambasada României la Chișinău atenționează cetățeni români din Republica Moldova că mai sunt 3 zile până la termenul la care se pot înregistra pentru votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc pe 5-6 decembrie 2020, și prezintă actele de care aceștia au nevoie pentru a se înscrie. 

Astfel, cetățenii români se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro până la data de 22 octombrie.

Documente necesare aplicării pentru votul prin corespondență pentru cetățenii români aflați temporar în Republica Moldova sunt următoarele:

• Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;

• Copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în Republica Moldova, eliberat de autoritățile locale – permis de ședere temporară.

Pentru cetățenii români deținători și a cetățeniei Republicii Moldova:

• Copia scanată a actului de identitate care certifică deținerea cetățeniei române și care să fie valabil în ziua completării formularului;

• Copie scanată sau fotografie după un document de identitate eliberat de autoritățile Republicii Moldova.

Totodată, Ambasada României informează că cetățenii români cu domiciliul în România, care au fost înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

-cartea de identitate;
-cartea electronică de identitate;
-cartea de identitate provizorie;
-buletinul de identitate;
-pașaportul diplomatic;
-pașaportul diplomatic electronic;
-pașaportul de serviciu;
-pașaportul de serviciu electronic;
-pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar.

De altă parte, potrivit deciziei Biroului Electoral Central din România, alegătorul care deține un act de identitate din cele prevăzute la art. 83 alin. (1)-(3) din Legea nr. 208/2015 (n.r sus menționate), dar al căror termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, oricum își poate exercita dreptul de vot în baza lor la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X