Fermieri din 14 raioane ale țării au ieșit din nou la protest pentru că autoritățile nu i-au despăgubit, așa cum au promis anterior (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Social / 19 octombrie, 2020, 21:41 Etichete: , ,

Nemulțumiți că autoritățile nu i-au despăgubit în totalitate, fermieri din 14 raioane și-au scos din nou tractoarele în stradă. Agricultorii au protestat concomitent în mai multe centre raionale, între care Hâncești, Leova, Strășeni, Ungheni și Căușeni. Aceștia se plâng că au primit o parte dintre despăgubiri pentru grâul și orzul distruse de secetă și grindină. Însă pentru culturile din grupa a doua, adică porumbul și floarea-soarelui, n-au primit niciun bănuț, deși guvernarea le-a promis acum două luni contrariul.

La intrarea în orașul Căușeni, 15 fermieri și-au parcat de dimineață unitățile de tehnică agricolă pe marginea drumului. 

„Pentru porumb și floarea-soarelui să deie ceva ajutor. Nu avem de unde, nu avem cu ce lucra, nu avem ce vinde, să avem un ban”, spune un agricultor. 

„Promisiuni numai prima tranșă, da cu a doua încă nu se știe. Asta ei făgăduiesc, dar până la alegeri dacă vor da este bine, dacă nu, este chip să rămânem cu buza umflată”, a adăugat altul. 

Printre manifestanți s-a numărat și Nicolae Fachira. Bărbatul, care se ocupă de mai bine de 20 de ani cu agricultura, deține 1800 de hectare. Acesta se plânge că a suferit în acest an pagube imense și roagă autoritățile să-l ajute.

Ne-au promis că vine din Federația Rusă o cantitate de motorină, iar noi nu o vedem. Apoi s-a spus că în loc de motorină vor fi alocați bani. Nu se spune nimic de ei. Noi rugăm guvernarea ca să ne ajute în acest an cu ceea ce pot. Așa an ca anul acesta nu a fost din 1946”.

La manifestații s-au deplasat și polițiștii pentru menținerea ordinii publice. Totodată, oamenii legii au testat alcooscopic protestatarii, între care cei din raionul Ungheni.

Fermierii spun că autoritățile le-au oferit despăgubiri în proporție de 50 la sută pentru orzul sau grâul afectat de secetă. Aceștia, însă cer și alocarea compensațiilor pentru porumb și floarea-soarelui, adică cel puțin 3000 lei pentru un hectar. În cazul în care nu vor fi auziți de guvernare, agricultorii susțin că vor organiza proteste în masa. 

„Dacă nu se vor îndeplini promisiunile, noi în câteva zile, într-o săptămână vom ieși masiv la protest. Vor ieși și ceilalți agricultori, practic finisează lucrările. Va rămâne câte un tractor, maxim două în gospodărie, restul vor ieși la protest”, a declarat Sergiu Stefanenco, reprezentantul grupului de inițiativă Căușeni. 

Solicitat de Cotidianul TV pentru a veni cu o reacție, Boris Harea, consilierul premierului Ion Chicu nu a răspuns la telefon. Nici purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ecaterina Grigorean, nu a oferit un comentariu. Aceasta, însă a precizat că ministrul Agriculturii, Ion Perju și fermierii urmează să se întâlnească marți și să discute pe marginea revendicărilor înaintate de către protestatari.

Încă în luna august, fermierii au anunțat că vor relua protestele, după ce au luat o pauza pentru ca să încheie lucrările agricole pe câmpuri. Atunci, fermierii, în mare parte din centrul și sudul țării, au protestat mai multe zile consecutiv în Capitală, nemulțumiți că autoritățile le-au întors spatele și nu le-au oferit ajutor în urma pierderilor colosale din acest an.Mai mult decât atât, protestatarii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Ion Perju, dar fără rezultat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X