(VIDEO) Legume bio la nordul țării! O femeie și-a dezvoltat gospodăria țărănească cu ajutorul subvențiilor UE

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Economic / Materiale Video / Social / 19 octombrie, 2020, 18:52

Și-a dorit un viitor prosper acasă și a decis să investească în agricultură. Este povestea de succes a antreprenoarei din Drochia, Maria Darii, care de câțiva ani gestionează o gospodărie țărănească de la nordul țării.

„Toată viața am muncit la pământ, probabil așa ne-a fost sortit. Eu așa mă simt bine”, susține antreprenoarea de la nordul țării.  

Autor: Octavian Graur

„Când intru-n seră și văd roada, văd rezultatele. Știți cum, dimineața te mai doare câte ceva, dar când intri și vezi rezultatele îți trece toată boala. Mișcarea-i viață, cu cât mai mult te miști, cu atât mai mult o să trăiești”, spune Maria Darii.

Maria Darii și-a început activitatea în agricultură încă de când s-au desființat gospodăriile colective. Dacă a început doar cu câteva hectare, acum, la două decenii distanță, dânsa a ajuns să aibă 38 de hectare pe care cresc legume organice în baza îngrășămintelor naturale.

Legumele organice pe care le cultivă necesită o atenție sporită, care necesită și investiții pe măsură. Datorită granturilor europene, afacerea antreprenoarei de la nord a reușit să se dezvolte pe parcursul ultimilor ani. „Avem 10 sere, 20 de ari, pe care le-am făcut prin proiectul european de la care am primit subvenții”, a precizat femeia. 

„Pentru sistemele de irigare în tot anul am apelat la subvenții și în tot anul am primit pentru sistemele de irigare. Acești tineri acum îi momentul să investiți, atâtea oportunități aveți, atâtea facilități aveți atâtea proiecte cu care poți să-ți faci o afacere, care în timp de 2-3 ani să se răscumpere”, spune antreprenoarea.

Agricultoarea lucrează cot la cot alături de cei șase angajați sezonieri, în seră, dar și comercializează legumele. „Întâi semănăm, după punem roșiile pe ață, castraveții pe plasă. Pe urmă trecem la cules”, spune femeia.

În 2015, legumele crescute în gospodăria țărănească a Mariei Darii au fost certificate ca fiind organice. Produsele ajung și pe mesele copiilor din școlile, grădinițele și casele de bătrâni din regiune.

Antreprenoarea a beneficiat de subvenții din partea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, dar și a Programului european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală. Prin intermediul programului ENPARD, UE își manifestă interesul față de  agricultură, securitatea alimentară, producției durabile și ocupării forței de muncă în regiunile rurale. Valoarea totală a programului ENPARD constituie 64 milioane euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X