Ministerul de Externe, despre raportul prezentat luni în Parlamentul European: „Ținem cont de îngrijorările exprimate”

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 20 octombrie, 2020, 16:58 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIEI) apreciază mesajele de încurajare și ține cont de îngrijorările exprimate ieri în Parlamentul European. Astfel a răspuns MAEIE la raportul privind punerea în aplicare a acordului de asociere între UE și Republica Moldova, prezentat în plenul Parlamentului European. 

De asemenea, în comunicatul MAEIE se menționează că autoritățile de la Chișinău salută apelurile adresate instituţiilor europene privind necesitatea oferirii autorităţilor de la Chişinău a sprijinului necesar în realizarea reformelor pe măsura avansării acestora.

„Remarcăm caracterul cuprinzător al documentului, ceea ce reflectă importanţa acordată de Parlamentul European relaţiei cu Republica Moldova şi sprijinul pentru agenda europeană a ţării noastre. Raportul reflectă viziunile forului legislativ european, implicit poziţiile grupurilor politice din componenţa acestuia, cu privire la progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere, dar şi problemele care necesită a fi soluţionate”, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Reacţia MAEIE vine după ce luni, 19 octombrie, în Parlamentul European a fost prezentat Raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, elaborarea căruia a fost coordonată de europarlamentarul-raportor Dragoş Tudorache. 

Potrivit raportului, Republica Moldova are restanțe la implementarea angajamentelor stipulate în acordul de asociere. „Sunt reforme care nu sunt gata. Ori lipseşte voinţa politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi dincolo de orice trebuie să existe independenţă judiciară fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică”, a spus raportorul Dragoș Tudorache.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X