Șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin: Statele Unite pregătesc o „revoluție colorată” în R. Moldova, în cazul în care Igor Dodon câștigă alegerile

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / Prezidențiale 2020 / 20 octombrie, 2020, 17:54 Etichete: , , , ,

Șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Narîșkin, susține că Statele Unite ale Americii continuă să se implice în chestiunile interne ale „statelor prietenie cu Rusia” și pregătesc o „revoluție colorată” în Republica Moldova, în cazul în care actualul președinte Igor Dodon ar câștiga repetat alegerile prezidențiale. Declarațiile au fost publicate marți, 20 octombrie, de serviciul de presă a biroului de spionaj rus, citat agenția de presă rusă TASS

„Acum putem vedea clar că americanii pregătesc un scenariu „revoluționar” (după evenimentele din Belarus și Kârgâzstan) pentru Moldova, unde în luna noiembrie urmează să fie ales președintele țării. Lor nu le convine actualul președinte, Igor Dodon, care menține relații constructive cu țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), inclusiv cu Rusia, a subliniat Narîșkin. 

„Evaluând șansele de câștig ale lui Igor Dodon, Departamentul de Stat al SUA a ordonat ambasadei sale de la Chișinău să influențeze în prealabil partidele de opoziție pentru a organiza proteste în masă în cazul realegerii sale, și să ceară anularea rezultatelor votării”, a menționat Serghei Narîșkin. 

Potrivit oficialului rus, ONG-urile și mass-media „afiliate americanilor” aruncă deja falsuri în spațiul informațional cu privire la planurile autorităților de a recurge la falsificări. 

El a subliniat că diplomații de la Ambasada SUA încearcă să îi convingă pe oficialii de securitate ai Republicii Moldova să nu se amestece în posibilele proteste de stradă și să treacă imediat de partea oamenilor: „Există informații că un grup de specialiști americani se pregătește să plece în R. Moldova pentru a influența o „revoluții color”, cu sarcini clare”, a remarcat șeful serviciului de informații externe rus. 

Mai mult, Narîșkin a subliniat că Statele Unite continuă să intervină „direct” în treburile interne ale statelor prietene Moscovei de-a lungul frontierelor rusești. „În Belarus și Kârgâzstan se fac încercări aspre pentru a influența situația post-electorală”, a spus el.

De menționat că acesta nu este singurul atac al oficialilor ruși împotriva SUA. Săptămâna trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu că Statele Unite încearcă să creeze din Republica Moldova un nou „abces” în spațiul post-sovietic.

O investigație RISE Moldova, în colaborare cu Centrul „Досье”, a scos la lumină conexiuni strânse dintre Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu securitatea de la Moscova.

Potrivit jurnaliștilor RISE, în procesul de documentare a investigației, au descoperit că în inima Chișinăului, la doar câteva sute de metri de Președinție, se află biroul unui grup de consultanți politici veniți de la Moscova. Pe la acest birou trec, periodic, deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, dar și fostul asistent al prim-ministrului Ion Chicu.

Unii politicieni de la Chișinău colaborează de ani buni cu astfel de consultanți ruși, iar Igor Dodon își coordonează până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin, mai scrie sursa.

Mai mult, RISE Moldova a aflat că în cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse funcționează o așa-numita „subdiviziune moldovenească”, structură condusă, conform datelor Centrului „Досье”, de colonelul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Igor Maslov.

Subalternii lui Maslov elaborează constant note informative despre politicieni și activiști din Republica Moldova. Prin urmare, Kremlinul are la dispoziție „referințe obiective” (note biografice succinte) despre majoritatea politicienilor și demnitarilor de la Chișinău, inclusiv, despre conducătorii instituțiilor de forță.

Amintim că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat săptămâna trecută că în Republica Moldova ar fi sosit o echipă de câteva zeci de consultanți politici din Federația Rusă, care urmează să-l consilieze pe Igor Dodon în campania electorală de la 1 noiembrie.

Anterior, subsecretarul de Stat pentru afaceri politice din Statele Unite, David Hale a discutat cu Igor Dodon și cu Maia Sandu în privința alegerilor prezidențiale ce urmează.

În apeluri separate, diplomatul american i-a atenționat pe ambii candidați la funcția de președinte în privința organizării unui proces electoral liber și echitabil și respectarea voinței alegătorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X