A treia zi de proteste. Fermierii așteaptă soluții reale de la autorități
Fermierii și-au scos pentru a treia zi consecutiv tehnica în stradă. Agricultorii continuă manifestațiile în mai multe localități, precum Hâncești, Leova, Strășeni, Telenești, Călărași, Ștefan Vodă, Rezina, Basarabeasca, Ungheni și Cantemir. Aceștia insistă ca autoritățile să-i despăgubească pentru culturile de grupa a doua, adică porumb și floarea-soarelui, care au fost afectate de secetă. Însă autoritățile dau vina pe lipsa banilor, potrivit lui Andrei Dînga, unul dintre organizatorii manifestației.
Marți, fermierii s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, dar n-au ajuns la un consens.
Totuși, protestatarii insistă să se întâlnească în timpul apropiat cu premierul, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, dar și reprezentanții fracțiunilor parlamentare.
Manifestanții se plâng că autoritățile le-au oferit despăgubiri în proporție de 50 la sută pentru orzul sau grâul afectat de secetă și grindină. Aceștia, însă cer și alocarea compensațiilor pentru porumb și floarea-soarelui, adică cel puțin 3000 lei pentru un hectar. În cazul în care nu vor fi auziți de guvernare, ei susțin că vor organiza proteste în masa.
Citește și: Revendicările agricultorilor care au inițiat un nou val de proteste
Încă în luna august, fermierii au anunțat că vor relua protestele, după ce au luat o pauza pentru ca să încheie lucrările agricole pe câmpuri. Atunci, fermierii, în mare parte din centrul și sudul țării, au protestat mai multe zile consecutiv în Capitală, nemulțumiți că autoritățile le-au întors spatele și nu le-au oferit ajutor în urma pierderilor colosale din acest an. Mai mult decât atât, protestatarii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Ion Perju, dar fără rezultat.
Comentarii