(DOC) Dosarul „Laundromat”: Motivarea scoaterii de sub urmărire penală a unui judecător vizat

Autor: , in Actualitate / Justiție / 21 octombrie, 2020, 19:35 Etichete:

13 din cei 15 judecători care figurau în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală. Decizia a fost luată luna trecută de Procuratura Anticorupție, dar n-a fost făcută publică. Ziarul de Gardă a intrat în posesia uneia dintre ordonanțele emise în privința celor vizați. Este vorba despre judecătorul Sergiu Lebediuc de la Judecătoria Chișinău, suspendat anterior din funcție.

Ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a fost întocmită de către procurora Mirandolina Sușițcaia și datează încă din data de 15 septembrie 2020.

Sursa citată scrie că acuzatoarea de stat și-a motivat decizia de a-l scoate pe Lebediuc de sub urmărire penală prin faptul că încheierea emisă de judecător „a devenit irevocabilă prin neatacare, respectiv, până în prezent nu există o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească este contrară legii. Pentru a considera că ordonanța este contrară legii, nu este suficientă expunerea unor opinii subiective asupra corectitudinii aplicării sau interpretării prevederilor legale, actul fiind prezumat legal. Este obligatoriu să existe o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească ar fi contrară legii. O astfel de confirmare o reprezintă casarea actului de procedură corespunzător de către instanța competentă ierarhic superioară și specificara încălcărilor admise…”.

„Examinarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei, verificarea probelor acumulate constată caracterul neîntemeiat al învinuirii anterior imputate lui Lebediuc Sergiu”, susține Sușițcaia.

Vezi și: 13 judecători din dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală. Au rămas doi magistrați, între care unul mort

Amintim că 13 din cei 15 judecători care figurau în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a declarat pentru Cotidianul.md că acuzarea a decis acest lucru, după ce a constatat lipsa elementelor unei infracțiuni.

Ceilalți doi magistrați, care figurează acum în această cauză penală, sunt Victor Orândaș, anunțat în căutare, dar și Iurie Țurcan, decedat încă acum patru ani.

O parte dintre magistrații, care au scăpat de dosarul penal, vor să revină în funcții. Aceștia au depus cereri în acest sens la Consiliul Superior al Magistraturii. Solicitările acestora urmează să fie examinate la ședința de săptămâna viitoare a CSM, au declarat reprezentanții instituției.

Acum patru ani, 15 magistrați au fost reținuți, pentru că ar fi emis hotărâri ilegale în dosarul spălării a aproape 20 de miliarde de dolari prin intermediul judecătoriilor moldovenești.

Printre magistrații vizați în unul dintre cele mai răsunătoare dosare „Laundromat”, se numără Serghei Gubenco, Iurie Hârbu, Garri Bivol, Serghei Popovici, Sergiu Lebediuc și Liliana Andriaş.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X