(VIDEO) Învață a scrie știri de la 8 ani! Descoperă cursurile pe care le frecventează copiii la centrul republican „Artico”

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / Materiale Video / 21 octombrie, 2020, 11:00

Fac ore de dicție, filmează reportaje TV și învață cum să scrie știri. Este vorba de un grup de copii, cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani, din cadrul proiectului Pixel Media Center de la centrul republican pentru copii și tineret „Artico”.

Aici vorbim despre școala TV, prima școală interactivă pentru copii și tineri și vorbim despre două ateliere de dicție și discurs public, în limba română și în limba rusă”, susține managerul proiectului, Laura Tugarev.

Orele de dicție sunt predate de artista poporului Tamara Berzoi, considerată vocea de aur a radioului și televiziunii din Moldova. La ai săi 80 de ani, profesoara reușește să-i inspire pe copii și să le de-a cele mai bune lecții de dicție.

Autor: Diana BOTNARU

„Desigur că-s copii totuși, un student stă mult mai liniștit în banca sa, pe când ei puțin sunt mai distrați, dar cobor și eu puțin mai spre anii ăia de tinerețe și am impresia că o să facem o echipă bună”, a spus Tamara Berzoi.

Emili are 7 ani și, de câteva luni, frecventează cursurile de dicție. „Știi vreo frământare de limbă? Oastea noastră poate scoate puști pe roate”, spune fetița.

Pe lângă cursurile de dicție, copiii studiază și limba rusă. „Am ales să vorbesc limba rusă pentru că oamenii care știu mai multe limbi sunt apreciați și au șanse mari de a intra în societatea globală”, spune una dintre participante.

„Sunt foarte interactive și limba rusă te va ajuta foarte mult în viață”, a adăugat fetița.

Pe lângă dicție și discurs public, copiii și adolescenții pot frecventa cursurile de dans, balet sau canto din cadrul „Artico”. Julieta Sandu este profesoară în cadrul centrului, unde de 5 ani le predă copiilor ore de dans și canto. „Mă scald în ei, pur și simplu îi iubesc. Avem diferite grupe de la 3 la 12 anișori. Participăm și la diferite concursuri naționale și internaționale, la diferite concerte și emisiuni televizate”, spune profesoara.

„Alexandrina ce faci tu aici? Dansez. Și-ți place? Da. Ce dansuri dansezi? Bum-bum-bamba”, a zis mica dansatoare.

În cadrul Centrului Republican pentru Copii și Tineret, copiii se pot înscrie la unul din cele 60 de cursuri disponibile. În perioada pandemiei, administrația centrului a fost nevoită să modifice programul de activitate.

„Acele rigori, acele restricții noi le respectăm. Copii sunt foarte dornici de a acitva, de a participa la activități și de aceea activitatea nu pare atât de dificilă, dar oricum evenimente sunt și ne stăruim să le trecem cu ușurință”, a declarat Stela Petrușca, directorul adjunct „Artico”.

Centrul este vizitat de peste 1500 de copii de diferite vârste.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X