Foto: DW

Dacă în Republica Moldova ar fi ales un președinte unionist și un nou Guvern ales ar lucra în interesele unirii cu România, atunci țara noastră ar ar avea nevoie de investiții de 10 miliarde de euro pe an pentru infrastructură, salarii bugetarilor și sprijin social ca să fie acoperit decalajul comparativ cu nivelul țării vecine. Concluzia aparține candidatului Mișcării UNIREA la prezidențiale, Dorin Chirtoacă, precizând că peste 8 miliarde de euro ar fi acoperite din bugetul României.

„Alocațiile pentru cei 600 de mii de copii ar costa bugetul României 360 de milioane de euro anual. Întreținerea celor 700 de mii de pensionari, cu pensii de minimum 200 de euro, ar costa 1,7 miliarde de euro. De asemenea, întreținerea celor 50.000 de profesori (minimum 500 de euro) va costa 300 de milioane de euro. Dacă e vorba de cei 12.000 de medici și 24.000 angajați ai persoanlului auxiliar ar costa 200 de milioane de euro. În total, întreținerea bugetarilor, plus subvențiile alocate agricultorilor ar costa bugetul României 4-5 miliarde de euro anual”, a declarat Chirtoacă, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Chirtoacă, bugetul Republicii Moldova e de 2 miliarde de euro, iar al României – circa 75 miliarde de euro, iar statul vecin ar compensa anual 8 miliarde de euro ca țara noastră să ajungă la nivelul de dezvoltare a statelor europene.

Candidatul Mișcării UNIREA la prezidențiale este de părere că în următorii 20 de ani România trebuie să aloce 200 de miliarde de euro, pentru ca R. Moldova să ajungă din urmă România.

„E vorba de aproape un PIB al României, care e de 250 de miliarde de euro. Dacă rămânem pe cont propriu, adică cu un buget de 2 miliarde de euro, care nu reprezintă nici jumătate din necesitățile R. Moldova, atunci avem nevoie de 100 de ani pentru a reduce acest decalaj”, a conchis Dorin Chirtoacă.

Deocamdată, niciun oficial român nu a comentatafirmațiile lui Dorin Chirtoacă sau sumele vociferate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here