În Cehia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi, premierul și-a cerut public scuze de la cetățeni. De cinci ori

Autor: , in COVID-19 / Externe / 22 octombrie, 2020, 22:00

Criza coronavirusului din Republica Cehă se înrăutățește din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni, atât de mult încât premierul țării, Andrej Babis, le-a cerut public scuze cetățenilor într-o conferință de presă susținută miercuri. Premierul ceh și-a cerut scuze de cinci ori, relatează digi24.ro. 

Babis, care încearcă să gestioneze una dintre cele mai grave epidemii de coronavirus din lume, a recunoscut că el și guvernul său au făcut greșeli, însă a cerut din nou oamenilor să respecte regulile.

„Îmi cer scuze că noile restricții vor impacta vieților proprietarilor de afaceri, cetățenilor, angajaților. Îmi cer scuze, de asemenea, că am exclus de facto posibilitatea ca acest lucru să se întâmple pentru că nu am putut să îmi imaginez că acest lucru se putea întâmpla”, a spus Babis.

Scuzele premierului ceh vin în contextul în care un nou val al pandemiei de coronavirus, mai puternic decât cel din primăvară, lovește Europa, iar mai multe țări din Uniunea Europeană au raportat creșteri mari ale infectărilor, dar și noi restricții dure pentru oprirea acestei boli.

Noile măsuri adoptate în Cehia includ limitarea mișcării libere a persoanelor în țară, dar și închiderea magazinelor și serviciilor non-esențiale. Măsurile vor fi în vigoare până în data de 3 noiembrie. Purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile închise și deschise, inclusiv în mașina personală, a fost impusă din nou începând de marți.

Timp de mai multe săptămâni, premierul ceh a refuzat impunerea de restricții dure pentru populație, motivând că economia trebuie protejată, însă această decizie, de multe ori contrazisă de experții din domeniul sanitar, a dus la scăparea de sub control a epidemiei.

Cehia, o țară cu o populație de 10 milioane de locuitori, raportează acum mai multe cazuri la 100.000 de locuitori decât orice altă țară din lume. Doar miercuri au fost raportate peste 15.000 de noi infecții, un record.

Republica Cehă a fost lăudată în primăvară pentru felul în care a gestionat atunci pandemia – un lockdown timpuriu și obligativitatea purtării măștii au dus la o răspândire foarte limitată și un număr mic de decese. În iunie, după ridicarea unora dintre restricții, cehii au organizat o petrecere imensă la Praga în care au sărbătorit și „și-au lăsat adio” de la coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X