(VIDEO) Loteria Moldovei a prejudiciat statul cu sute de milioane de lei. Stoianoglo: PG a deschis o cauză penală

Autor: , in Actualitate / Economic / Justiție / 22 octombrie, 2020, 10:05 Etichete: , , ,

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a susținut joi, 22 octombrie, un briefing de presă privind parteneriatul public-privat „Loteria Moldovei”. Potrivit șefului PG, în perioada 2016-2019, Loteria Moldovei a prejudiciat statul cu sute de milioane de lei, iar pe acest caz procurorii au inițiat o cauză penală.

Stoianoglo a declarat că Procuratura Generală a investigat, în cadrul unui proces penal, traiectoria acțiunilor care au permis prejudicierea bugetului public ca urmare a transmiterii, prin diferite scheme dubioase, unor companii străine, a controlului în domeniul jocurilor de noroc.

„PG a inițiat o cauză penală în domeniul jocurilor de noroc. Circa 65 de companii autohtone și-au stopat activitatea. Informațiile au fost expediate Guvernului. Procurorii întreprind măsuri pentru a fi trași la răspundere toți cei care sunt implicați.”

Potrivit lui, investigațiile au relevat că, anumiți factori de decizie ai Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Agenției Proprietății Publice (APP), alte persoane deocamdată neidentificate, urmărind scopul facilitării unor agenți economici de a obține controlul în domeniul jocurilor de noroc, folosind intenționat situația de serviciu, ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în beneficiul unui cerc restrâns de persoane, prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei, elaborând și promovând cadrul normativ necesar, precum și trucarea unor activități la nivel departamental și interdepartamental.

Ulterior, a fost instituit monopolul de stat în domeniu, fiind împuternicită cu organizarea și desfășurarea activității respective Loteria Națională a Moldovei – agent economic cu cotă integrală de stat, iar activitatea agenților economici în domeniul jocurilor de noroc a fost sistată, cu declararea nevalabilă a licențelor. 

Concomitent, au fost efectuate modificări în lista lucrărilor și serviciilor de interes public național, propuse parteneriatului public-privat, cu includerea în anexa nr.2 a serviciilor din domeniile ce constituie monopol de stat, gestionate de Loteria Națională a Moldovei.

Prin modificarea unor legi în anii 2016, 2017, 2018, au fost excluse taxele pentru exploatarea automatelor de joc cu câștiguri bănești, a fost micșorat de la 18% până la 12% impozitul de venit pentru fiecare plătitor din câștigurile de la jocurile de noroc, cu excepția celor de la loterii și pariuri sportive și au fost scutite de taxe unitățile comerciale și/sau de prestări servicii.

Până atunci sumele achitate sub formă de taxă de licență la Bugetul public național, în perioada anilor 2010-2015 au fost în creștere de la 60,7 mln lei până la 101,6 milioane de lei.

Stoianoglo a menționat că, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, suma încasărilor sub formă de taxe și impozite pentru anii 2014-2015 s-a estimat la 119,2 mln lei și 132,4 mln lei, pe când suma investițiilor preconizată pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, se estimează la circa 63 milioane de lei, iar pentru sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești constituie circa 30 milioane de lei.

Raportând încasările din anii 2014 – 2015 la acest compartiment, rezultă că, pentru anii 2017-2019, bugetul public a ratat venituri de circa 400 milioane de lei.

Direcționarea mijloacelor financiare acumulate sub formă de taxe și impozite din activitatea jocurilor de noroc până la instituirea monopolului de stat în domeniul dat, erau suficiente pentru dezvoltarea sectorului doar de către Loteria Națională a Moldovei, fără cedarea unei cote importante din venituri partenerilor privați, a menționat Procurorul General.

„Precizez că, în rezultatul acestui parteneriat public-privat, circa 65 de companii autohtone și-au stopat activitatea, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, zeci de companii și persoane au fost ilegal trase la răspundere penală, zeci de întreprinderi își revendică până în prezent de la Ministerul Finanțelor despăgubirile estimate la milioane de lei în legătură cu sistarea licențelor, pe care le-au plătit în avans”, spune Stoianoglo. 

Șeful PG a menționat că în același timp, firmele cu „afacere privilegiată” achită milioane de lei pentru a-și face publicitate la posturile radio și TV, afiliate cetățeanului Plahotniuc.

„Acestea sunt rezultatele reale ale acelui parteneriat public-privat. Informația despre starea lucrurilor în acest sector al economiei, precum și încălcările admise în procesul atragerii partenerilor privați a fost expediată Guvernului, a mai adăugat Alexandr Stoianoglo, subliniind că procurorii întreprind o serie de acțiuni de urmărire penală pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați schemă.

Solicitați de Cotidianul, reprezentanții „Loteriei Moldovei” au declarat că vor reveni cu o reacție mai târziu.

De menționat că în cadrul briefing-ului, Alexandr Stoianoglo a anunțat că PG a expediat cereri de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc din alte două state – Republica Cipru și Arabia Saudită.

De cealaltă parte, șeful PG spune că organul de urmărire penală încă nu a primit un răspuns de la autoritățile turce privind extrădarea fostului lider PDM, solicitare emisă încă la sfârșitul lunii septembrie.

Citește și: Cum a reacționat Plahotniuc, aflând că PG a cerut extrădarea sa din Turcia. Avocatul ex-liderului PDM: „S-a mirat”

Potrivit celor de la Jurnal TV, în prima jumătate a lunii septembrie, pentru o perioadă scurtă, Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat și în Emiratele Arabe Unite. Acolo ar fi avut întrevederi cu o figură extrem de controversată – „îl cheamă Vasil Bojkov și este mafiotul nr. 1 al Bulgariei, are numeroase dosare penale, inclusiv pentru asasinat și dare de mită. Bozhkov este astăzi proprietarul Loteriei Naționale a Moldovei”, spune sursa.

În Emiratele Arabe Unite Plahotniuc deține compania Vanguard International, prin intermediul căreia a beneficiat de zeci de milioane de euro din companiile moldovenești Bass Systems și BB Dializă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X