Siegfried Mureșan: Alegerile din 1 noiembrie 2020 – un test pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova
Instabilitatea politică și schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova, arată raportul referitor la punerea în aplicare de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prezentat luni, 19 octombrie, în cadrul şedinţei Parlamentului European.
În acest context, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, a declarat că de la semnarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova din anul 2014, Guvernul nostru a îndeplinit doar parțial condiționalitățile agreate și a atras doar o parte din asistența macrofinanciară pusă la dispoziție de Uniunea Europeană.
Mureșan mai spune că Parlamentul European a cerut în repetate rânduri Guvernului Republicii Moldova să implementeze măsurile necesare pentru a consolida statul de drept și standardele democratice, pentru a asigura independența, imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar, pentru a elimina corupția, pentru a asigura libertatea de exprimare și independența mass-media, precum și pentru a asigura o societate civilă puternică.
„Nu în ultimul rând, cerem autorităților din Republica Moldova să accelereze procesul de urmărire penală în cazul fraudei bancare, să îi aducă pe toți cei responsabili în fața justiției fără întârziere și să recupereze fondurile pierdute”, a subliniat parlamentarul european.
Mureșan a menționat că „cu cât reformele asumate la aceste capitole în Acordul de Asociere vor fi implementate mai rapid, mai clar și mai convingător de către Republica Moldova, cu atât sprijinul Uniunii Europene poate fi mai consistent pentru Republica Moldova”.
În continuare, președintele delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, a declarat că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 vor fi un test pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova.
„Asigurarea unor alegeri libere și democratice, în care se respectă un sistem politic transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime, este o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura aceste alegerile prezidențiale va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent și democratic”, a spus Mureșan.
Potrivit europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, care este raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, țara noastră are restanțe la respectarea unor angajamente stipulate în acord.
Comentarii