(VIDEO) „Acum ei fac multe promisiuni, dar când ajung în funcție – uită de popor”. Atmosfera din localități în prag de alegeri prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / 22 octombrie, 2020, 21:46

Republica Moldova se află în febra electorală. Urmează cel mai dur scrutin pentru fotoliul de președinte. Am mers în câteva sate din raionul Dubăsari să vedem dacă cetățenii sunt determinați să-și înscăuneze viitoarea conducere.

„Au rămas zile numărate până la desfășurarea alegerilor prezidențiale. Pe 1 noiembrie, peste 3 milioane de alegători sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege următorul șef de stat. Iar în tot acest timp, candidații colindă țara în lung și-n lat pentru a le câștiga încrederea. Haideți să vedem care sunt așteptările cetățenilor, ce calități trebuie să posede viitorul președinte și ce atmosferă este în localități în prag de scrutin”, a spus reporterul Cotidianul TV, Alina Frunza.

Mai mulți oameni din satul Holercani, raionul Dubăsari, au declarat că vor merge la vot în data de 1 noiembrie.

„O să mergeți la vot?”.

„Desigur, de ce să nu mă duc? Să alegem un președinte, să fie stăpân, ca un gospodar acasă”.

„O să vedem, să ajungem până atunci, dacă mor?”.

La Holercani nici iz de campanie electorală. Locuitorii își vedeau de treabă – cumpărau produse, achitau facturi și mai stăteau la sfat.

„Străzi goale și gospodării pustii. Din puținii oameni pe care i-am întâlnit prin localități, majoritatea își doresc un președinte care să le întoarcă fața și să le asculte greutățile”, potrivit reporterului Cotidianul TV, Alina Frunza.

„Acum ei fac multe promisiuni, dar când ajung în funcție – uită de popor. Numai la turta lor se gândesc”.

„Toată această geopolitică strică totul. Unul vine și se duce spre est, altul vine și se duce spre vest și nimic nu hotărăște pentru oameni. Toți au interesele lor”.

„E greu, nu este de lucru, salariul este mic. Conducerea la noi este proastă”.

„Cum trebuie să fie următoarea conducere?”.

„Trebuie să fie schimbări mari”.

Pe Domnul Robu l-am prins venind de la farmacie de unde a procurat medicamente pentru soția sa pensionară. Acesta ne-a spus că nu are un post de muncă stabil, iar pensia le este insuficientă, însă financiar îi mai ajută copiii, unul dintre care astăzi a plecat peste ocean.

„Păcat că în acest an am avut doar cheltuieli, dar avem copii peste hotare, iată astăzi am petrecut pe unul în SUA. Ne ajută, nu au încotro”.

Cu aceleași probleme am găsit și locuitorii satului Molovata. Am surprins câteva bătrâne ce așteptau cu sufletul la gură să-și ridice pensia, care spun nu le ajunge să supraviețuiască de la lună la lună.

„Noi avem greutăți mari, copiii noștri sunt în lume. Noi am rămas acasă cu nepoții. Suntem și noi bolnavi. Așteptăm ceva, ceva, măcar de la președintele țării. Pensia e foarte mică. Ne oferă 2 lei în cruce și nici pe aceea nu-i dă la timp”.

„În calitate de locuitoare de la sat, în primul rând trebuie rezolvată problema în agricultură, e o problemă mai importantă decât starea drumurilor”.

Pe 1 noiembrie, 8 candidați vor lupta pentru fotoliul de președinte. Potrivit sondajelor, favoriții cursei sunt candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul independent și susținut de socialiști, Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X