(VIDEO) Satele din Drochia vor avea cărți cu povești! Autorii vor să promoveze oamenii talentați din regiune

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / Materiale Video / 22 octombrie, 2020, 11:51

Cele 28 de sate din raionul Drochia vor avea, în curând, cărți cu povești. În aceste cărți se vor regăsi istoriile meșterilor populari, legendele și rețetele tradiționale ale acestor localități. Fiecare carte va purta numele satului. Inițiativa aparține  centrului „UNIVERS” de la nordul țării.

„Echipa de implementare, colegii mei, au mers prin toate localitățile, au descoperit tot ce se putea de descoperit și fiecare localitate se va alege cu câte o carte. Ne-am propus ca în acest proiect să descoperim cât mai multe povești, câți mai mulți meșteri populari, oameni producători locali, obiective. Să le promovăm și să atragem cât mai mulți potențiali turiști”, spune Cristina Țurcan, șefa direcției Cultură din Drochia.

Autor: Diana BOTNARU

Echipa este formată din cinci persoane. Documentarea și editarea materialelor pentru o carte poate dura și o săptămână. „Sper ca peste ani să fie o adevărată istorie pentru întreaga cultură nu numai din Drochia, dar din toată republica”, a spus editorul cărților, Emilia Bobeică.

Sătenii sunt bucuroși că poveștile pe care le cunosc vor prinde viață, iar oamenii talentați din localitate vor fi promovați prin intermediul acestor cărți. „Acum sunt altfel de timpuri și tinerii sunt altfel, dar atunci era plăcut să facă o carte despre sat că toți oamenii erau pe loc în sat aici și dacă s-r face o carte și despre satul nostru a fi tare bine”, a zis o locuitoare din satele învecinate.

„Eu consider că este o idee foarte bună, pentru că avem foarte mulți meșteri populari care la moment activează și cu părere de rău sunt în umbră, pe care am putea să-i valorificăm”, a precizat un alt locuitor.

Pe lângă aceste cărți, echipa de lucru vrea să lanseze un film, care va servi drept carte de vizită pentru raionul Drochia. De asemenea, va fi creat un almanah cultural.

„Acolo vom găsi personalitățile notorii, la fel obiectivele turistice, artiștii noștri autohtoni, meșterii populari, meșterii bucătari, rețete”, a adăugat Cristina Țurcan, șefa direcției Cultură din Drochia.

Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia” este un proiect iniţiat şi înaintat de Centrul de resurse „UNIVERS”. Proiectul are drept scop promovarea poveștilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X