Comisia de la Veneția va veni cu un aviz la proiectul de modificarea Constituției privind sistemul judecătoresc

Autor: , in Actualitate / Justiție / 23 octombrie, 2020, 17:20 Etichete:

Biroul Comisiei de la Veneția a acceptat, în procedură urgentă, solicitarea Guvernului Republicii Moldova privind emiterea unui Amicus Curiae asupra amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc. Anunțul a fost făcut vineri, 23 octombrie, de către Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

„Astăzi, 23 octombrie am fost anunțați că, solicitarea Guvernului privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptată de către Biroul Comisiei de la Veneția”, a scris Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Pe 30 septembrie anul curent, Consiliul Europei a confirmat că proiectul de lege privind amendamentele constituționale (referitoare la sistemul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii) actualmente promovat de către Guvernul Republicii Moldova, este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și Directoratului General pentru drepturile omului și statul de drept, precum și elaborat cu suportul grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției, sub auspiciile Secretarului General al Consiliului Europei.

La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial a fost expediat Curții Constituționale pentru emiterea avizului consultativ. La rândul său, Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneția un aviz pe marginea proiectului indicat supra.

„ Guvernul a luat notă de demersul Curții Constituționale, dar dat fiind prioritatea acestui proiect de lege. Prim-ministru și ministrul Justiției au solicitat Grupului de lucru de nivel înalt și Comisiei de la Veneția examinarea solicitării Curții Constituționale în regim de urgență”, a menționat ministrul Justiției, care și-a exprimat speranța că „reforma constituțională privind CSM va fi implementată prompt, fapt care ar permite Republicii Moldova să se conformeze recomandărilor Comisiei de la Veneția și Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) și să asigure transformările mult așteptate în domeniul justiției”.

Solicitată de Cotidianul, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a precizat că magistrații Înaltei Curți au fost informați astăzi, 23 octombrie, că șeful Guvernului și ministrul Justiției au solictat eliberarea în mod de urgență a acestui aviz.

„Astăzi am primit informația de la Comisia de la Veneția. Am fost anunțați că opinia Comisiei va fi gata și va fi prezentată în adresa Curții Constituționale pe la mijlocul lunii noiembrie”, a spus Domnica Manole.

Amintim că la 22 septembrie, Curtea Constituțională s-a expus asupra asupra constituționalității amendamentelor care vizează sistemul judecătoresc. Magistrații Înaltei Curți au stabilit că inițiativa de revizuire a Constituției, promovată de Guvern, încalcă mai multe prevederi constituționale, iar proiectul de lege nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Ca răspuns, Fadei Nagacevschi a criticat dur Curtea Constituțională. În opinia ministrului Justiției, judecătorii Curții Constituționale blochează astfel Republica Moldova „și ar putea să o arunce într-o zonă gri în care partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar Internațional, îi vor întoarce spatele”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X