Consiliul Permanent al OSCE: Tiraspolul, îndemnat să elimine posturile ilegale din Zona de Securitate și să elibereze persoanele din detenţie ilegală

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / Social / 23 octombrie, 2020, 11:31 Etichete: ,

Șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat în cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE care a avut loc joi, la Viena, raportul semestrial de activitate a Misiunii, axat în mare parte pe evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană. 

Acţiunile unilaterale ale regimului de la Tiraspol vizând instalarea posturilor ilegale de control de-a lungul liniei administrative, îngrădirea liberei circulaţii, precum şi degradarea situaţiei drepturilor omului în regiune, au determinat o reacţie critică în cadrul Consiliului Permanent al OSCE din partea Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, Turciei, Uniunii Europene şi statelor aliniate acesteia, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.

Misiunea OSCE în Moldova şi statele participante au trecut în revistă aspecte ale dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului.

Republica Moldova a reiterat preocupările sale privind caracterul distructiv al acţiunilor premeditate ale exponenţilor de la Tiraspol, care afectează climatul politic în procesul de negocieri în formatul „5+2”, pune în pericol îndeplinirea angajamentelor luate în cadrul „pachetului Berlin plus”, erodează mecanismul existent de menţinere a păcii pe Nistru, precum şi reduce drastic posibilitatea de interacţiune pe alte domenii dintre Chişinău şi Tiraspol.

Ținând cont de degradarea situaţiei în regiunea transnistreană, precum şi luând în considerare mandatul pe care îl are Misiunea OSCE în Moldova şi rolul Preşedinţiei în Exerciţiu a OSCE, delegaţia Republicii Moldova a subliniat necesitatea sincronizării eforturilor şi mobilizării capacităţilor pentru a pune capăt acţiunilor ilegale şi abuzurilor grave la care recurge regimul separatist.

Partenerii internaţionali au chemat Tiraspolul să elimine posturile ilegale, să asigurare libera circulaţie de-a lungul liniei administrative, să respecte drepturile omului în conformitate cu dreptul internaţional, să elibereze persoanele din detenţie ilegală, să asigure exercitarea deplină a drepturilor la proprietate şi educaţie, să coopereze în implementarea măsurilor comune vizând prevenirea şi combaterea COVID-19.

De asemenea, a fost exprimat regretul cu privire la lipsa progresului în retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind reconfirmată poziţia autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate străine.

Statele participante la OSCE au reiterat susţinerea pentru soluţionarea paşnică, cuprinzătoare şi durabilă a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

În același timp, tensiunile din Zona de Securitate rămân a fi nesoluționate. Ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) a fost amânată a treia oară consecutiv, după ce reprezentanții Tiraspolului au refuzat să aprobe subiectele incluse pe ordinea de zi, iar delegația Federației Ruse au cerut amânarea ședinței.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X