MSMPS: OMS a donat Republicii Moldova doze de insulină pentru un an

Autor: , in Actualitate / Social / 23 octombrie, 2020, 19:48

În Republica Moldova a ajuns donația de doze de insulină umană de acțiune rapidă și de lungă durată și preparatul Glucagon, oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) într-un comunicat de presă, menționând că acestea sunt „în cantitate suficientă să acopere necesitatea anuală pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească”.

OMS a recepționat donația de la Compania Novo Nordisk (Danemarca), ce constă în insulină și Glucagon, în valoare de 1,3 milioane de dolari, destinată pentru 50 de țări ale lumii, inclusiv patru țări din regiunea europeană a OMS. Ajutorul vine să asigure un acces sporit la servicii esențiale de sănătate, cu accent pe asistența medicală primară în contextul pandemiei COVID-19, din cauza căreia milioane de pacienți de pe glob s-au confruntat cu anumite probleme de acces la tratamentul vital, notează MSMPS.

„Dozele de insulină oferite cu titlu gratuit de OMS, 5.000 fiole de Actrapid și 2.000 fiole de Protafan, au fost repartizate tuturor instituțiilor de asistență medicală primară și spitalicească din țară. Cantitatea recepționată ca donație acoperă necesitățile acestor instituții pentru un an, fapt ce contribuie la asigurarea accesului gratuit al pacienților internați și din ambulator”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Preparatul Glucagon oferit de OMS este un medicament esențial utilizat în tratamentul hipoglicemiei, disponibil pentru prima dată în Republica Moldova. Conform Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 90% din cantitatea totală vor fi repartizate Institutului Mamei si Copilului, 3% – Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” și 7% – Spitalului Clinic Republican.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 120.493 de persoane cu diabet, dintre care 17.835 de persoane cu diabet de tip 1 și 2, care necesită terapie cu insulină.

Donația vine la câteva luni după includerea insulinei în programul OMS de precalificare, ce are scopul de a accelera și spori accesul la produse medicale critice, de calitate, accesibile și adaptate pentru piețele din țările cu venituri mici și medii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X