Tensiuni în Zona de Securitate: Ședința CUC, amânată pentru a treia oară consecutiv. Reprezentanții Tiraspolului refuză să aprobe ordinea de zi

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 23 octombrie, 2020, 10:49 Etichete: , ,

Tensiunile din Zona de Securitate rămân a fi nesoluționate. Ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) a fost amânată a treia oară consecutiv, după ce reprezentanții Tiraspolului au refuzat să aprobe subiectele incluse pe ordinea de zi, iar delegația Federației Ruse au cerut amânarea ședinței.

„La întrunirea din 22 octombrie 2020 delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerea de a pune în discuție problemele acute care persistă în Zona de Securitate, s-a specificat că încălcările comise de către structurile de forță subordonate Tiraspolului – posturi ilegale „grănicerești”, îngrădirea liberei circulații și chiar sechestrări de persoane – constituie o sfidare deschisă a actelor de bază ale operațiunii de pacificare, iar Comisia este obligată, prin statutul său, să ia atitudine și să elimine aceste ilegalități”, spun reprezentanții Biroului Politici pentru Reintegrare (BPR) din cadrul Guvernului.

Totodată, BRP menționează că reprezentanții Tiraspolului în CUC au manifestat și de această dată o poziție agresivă, provocatoare și totalmente nefondată, au susținut că asemenea evenimente, chiar dacă se întâmplă în Zona de Securitate, nu ar fi de competența Comisiei și au refuzat aprobarea ordinii de zi.

După câteva ore de dezbateri, delegația Federației Ruse a propus amânarea ședinței și efectuarea unor consultări suplimentare asupra subiectelor din proiectul ordinii de zi.

Astfel, ședința Comisiei Unificate de Control nu a fost deschisă deja a treia săptămână consecutiv, fapt ce nu poate să nu influențeze buna funcționare a mecanismelor de pacificare instituite prin Acordul din 21 iulie 1992 cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În cadrul aceleiași reuniuni, delegația Republicii Moldova a remis o adresare, prin care solicită celorlalți membri ai Comisiei să faciliteze la 1 noiembrie curent deplasarea funcționarilor electorali ai secțiilor de votare cu urnele mobile către două centre de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, amplasate în satul Cocieri și, respectiv, către instituțiile penitenciare nr.8 și nr.12 ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, dislocate în Bender. Se subliniază că în condițiile pandemiei de COVID-19, la desfășurarea procedurii de votare vor fi asigurate măsurile antiepidemiologice stabilite de autorități.

O nouă întâlnire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control a fost stabilită pentru 29 octombrie curent.

Menționăm că reprezentanții Tiraspolului evită continuu, abordând o poziție agresivă și sfidătoare, subiectele privind posturile ilegale de control, instalate sub pretextul pandemiei, dar și răpirile de peroane din Zona de Securitate.

În același timp, delegația Federației Ruse propune de fiecare dată amânarea ședinței, invocând necesitatea consultărilor suplimentare pe toate subiectele care nu au întrunit consens.

Citește și: „Au fost întrecute toate liniile roșii”. Jizdan: Patru persoane, răpite de forțele separatiste. Li s-a pus sac în cap, fiind folosită aceeași schemă confirmate în R. Moldova.

Potrivit Biroului, 247.609 de cetățeni domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din Zona de Securitate își vor putea exercita dreptul la vot. Alegătorii au fost atenționați despre eventuale incidente sau provocări implicând reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană și informați despre mecanismul de documentare încălcării dreptului la libera circulație.

Citește și: Lista căilor de acces funcționale către secțiile de votare destinate alegătorilor din stânga Nistrului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X