De luni până vineri este pe șantier, iar weekendurile le petrece în livada de gutui. Este povestea antreprenorului Ion Balan, în vârstă de 65 de ani, din Mileștii Mici. Cu opt ani în urmă, bărbatul a decis să-și transforme pasiunea pentru agricultură într-o mică afacere.

„Munca de mic copil pe care mi-a educat-o părinții m-o adus la aceea că trebuie să iubim pământul, plaiul natal și familia”, a precizat antreprenorul Ion Balan.

Autor: Diana Botnaru

După ce a muncit mai mulți ani în Europa, nea Ion a decis să revină acasă. A adus semințe de gutui din Austria, pe care le-a altoit. Astăzi, are o livadă de toată frumusețea, care se întinde pe o suprafață de 26 ari. „Întotdeauna am fost atras de pământ, el ne hrănește. Ăsta e aportul pământului în dezvoltarea țării noastre”, a zis bărbatul.

Toată munca pe deal e pe spatele bărbatului, de la creșterea copacilor până la culesul fructelor. „Primii ani desigur că nu aveam experiență. Chestia asta e un hobby, eu mă ocup după lucru sau sâmbăta, duminica, seara noaptea”, a subliniat el.

Chiar dacă a fost un an secetos, agricultorul a făcut față provocării. „Eu i-am udat în luna aprilie, luna iulie și în luna august. Cu trei săptămâni înainte de ploi. Dacă nu-i udăm, pierdeam roada”, a adăugat.

În acest an, antreprenorul a cules aproape trei tone de gutui. Până la moment, agricultorul a reușit să vândă mai mult de jumătate din recoltă. „Planuri sunt foarte multe, nu știu dacă am să le reușesc. Încerc să formez din toată chestia asta ca bio, cu toate legile care există, încerc producția s-o certific”, a conchis Ion Balan.

Agricultorul spune că cea mai mare investiție este pământul, pe care l-a procurat cu opt ani în urmă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here