NASA și ESA lansează satelitul care măsoară efectul creşterii nivelului mării

Autor: , in IT/Ştiinţă / 24 octombrie, 2020, 16:15

NASA și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lansează un nou satelit care va cartografia și monitoriza oceanele lumii pentru a măsura efectul creşterii nivelului mării, transmite playtech.ro.

Satelitul Copernicus Sentinel-6 va fi transportat în spaţiu în noiembrie, de la Vandenberg Air Force Base din California, a precizat Josef Aschbacher, conducătorul programului de observare a Terrei din cadrul ESA.

„Avem nevoie de acest satelit pentru a înţelege efectele creşterii nivelurilor mărilor planetei”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă online.

Misiunea, desfăşurată în colaborare cu agenţia spaţială americană NASA şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), îşi propune să măsoare cu precizie schimbările produse la nivelurile mărilor.

Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich va fi primul dintre cei doi sateliți identici care urmează a fi lansați secvențial pentru a continua observațiile schimbării nivelului mării.

Va fi primul satelit dezvoltat de ESA care va fi condus în spațiu cu racheta SpaceX Falcon 9 – prima rachetă reutilizabilă din clasa orbitală din lume.

Cum va funcționa satelitul

Satelitul are sarcina de a colecta măsurători ale nivelului mării cu o precizie de câțiva centimetri (pentru o singură măsurare) pentru mai mult de 90% din oceanele lumii.

Aceste măsurători vor fi efectuate în timpul unui zbor repetat în zona de radiații intense, cunoscută sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud, care poate interfera cu aparatura electronică de la bord.

De aceea, inginerii și cercetătorii au supus satelitul la o serie de teste pentru a se asigura că nava spațială va supraviețui lansării și mediului dur al spațiului.

Pentru a măsura cu precizie variațiile extrem de mici ale nivelului mării, Sentinel-6 Michael Freilich se va baza pe o suită de trei instrumente care oferă oamenilor de știință informații pentru a determina poziția exactă a navei spațiale pe orbită.

satelit NASA ESA

O animație oferită de NASA arată pulsul radar de la altimetrul satelitului Sentinel-6 Michael Freilich care se reflectă pe suprafața mării pentru a măsura înălțimea oceanului.

Cum se fac măsurătorile

Satelitul va folosi două instrumente care funcționează împreună pentru a determina nivelul mării și un al treilea care colectează date atmosferice.

Altimetrul radar Poseidon-4 măsoară înălțimea oceanului prin respingerea impulsurilor radarului de pe suprafața apei și prin calcularea timpului necesar semnalului pentru a reveni la satelit.

Cu toate acestea, vaporii de apă din atmosferă afectează propagarea impulsurilor radar din altimetru, ceea ce poate face ca oceanul să pară mai sus sau mai jos decât este de fapt. Acest efect este corectat cu ajutorul unui instrument numit Radiometru avansat pentru microunde pentru climă (AMR-C), care măsoară cantitatea de vapori de apă dintre nava spațială și ocean.

Având în vedere provocările și obiectivele misiunii, denumirea satelitului este complet potrivită, întrucât poartă numele cercetătorului Dr. Michael Freilich, fostul director al Earth Science Division a NASA.

O a doua navă spațială identică cu Sentinel-6 Michael Freilich, Sentinel-6B, va fi lansată în 2025 pentru a continua măsurătorile după ce misiunea primară, desfășurată pe parcursul a 5 ani și jumătate, se va încheia.

Sursa: playtech.ro

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X