Mold-street: Proprietarul companiei ce produce pașapoarte pentru Moldova, suspectat de trafic de arme

Autor: , in Actualitate / Justiție / 25 octombrie, 2020, 15:44

Grupul Semlex din Belgia, proprietarul companiei UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce produce și livrează de trei ani carnete de pașapoarte pentru Moldova, este suspectat că a intermediat livrări de arme în state aflate sub emabrgo și că a câştigat licitaţii şi contracte în diverse state ale lumii folosind mita şi relaţiile cu unii funcţionari, transmite Mold-street.com.

O investigație realizată de jurnaliștii de la OCCRP relevă că Semlex ar fi fost implicată și în trafic de arme în Coasta de Fildeș, în perioada când acolo era în toi un nou război civil, iar Organizația Națiunilor Unite a impus un embargo la livrările de arme.

Parteneriat Semlex cu Gunvor

Astfel Semlex ar fi intermediat împreună cu grupul Gunvor (unul dintre cei mai mari comercianți de petrol din lume, controlat până în 2014 de oligarhul rus Gennady Timchenko) în ultimul deceniu vânzări de arme în schimbul unei felii din bogăția petrolieră a Coastei de Fildeș, dar și pentru contracte de sute de milioane de dolari pentru a tipări pașapoarte.

De asemenea, OCCRP scrie că Semlex a semnat un contract cu o companie tunisiană deținută de doi notori traficanți de arme, ambii fiind citați de ONU pentru încălcarea sancțiunilor prin aprovizionarea forțelor fostului președinte în timpul războiului civil al Coastei de Fildeș.

Un jucător cheie în tranzacție a fost Olivier Bazin, un francez cu antecedente penale care a acționat ca un intermediar atât pentru Gunvor, cât și pentru Semlex în Coasta de Fildeș. Documentele confidențiale arată că a fost în contact frecvent cu înalți oficiali Gunvor, precum și cu traficanți de arme cunoscuți.

Nimeni de la Semlex nu a fost acuzat pentru relații corupte în Coasta de Fildeș. În schimb în 2018, guvernul lui Alassane Dramane Ouattara (președinte din 2011) a acordat producătorului de documente biometrice un contract de 700 de milioane de euro pentru a produce pașapoarte pentru următorii 10 ani.

Gunvor a fost amendat anul trecut cu o sumă record de 95 de milioane de dolari în Elveția, după ce a fost găsit penal răspunzător pentru faptul că nu i-a oprit pe angajații săi de a mitui oficiali din Republica Congo și Coasta de Fildeș. Gunvor și-a mutat de atunci biroul pentru Africa de la Geneva, în Dubai.

Directorul afaceri corporative al Gunvor, Seth Pietras, a negat toate acuzațiile, susținând că firma a fost prezentată la Semlex de către un fost angajat Gunvor care a fost condamnat de atunci de un tribunal elvețian pentru acuzații de luare de mită și că nu menține nicio relație actuală cu niciuna dintre părți.

Contracte în Moldova

Semlex este o companie din Belgia, care furnizează documente biometrice precum pașapoarte și permise de conducere în special în state din Africa și unor țări din Europa de Est și Asia centrală.

Ea deține compania Garsų Pasaulis din Lituania, care trei ani în urmă a câștigat o licitație organizată de întreprinderea de Stat Registru, actuala Agenția de Sevicii Publice din Moldova, de livrare a 1,5 milioane de carnete de pașapoarte în valoare de 5,4 milioane de euro (circa 110 milioane lei la cursul zilei).

Continuarea articolului o puteți citi pe Mold-street.com.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X