Reacția Ambasadei române la acuzațiile Ambasadei Rusiei la Chișinău: Polemici lansate provocator în spațiul public în perioadă electorală

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 26 octombrie, 2020, 19:14 Etichete: , ,

Ambasada României la Chișinău declară că nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și precizează că nu dorește să se lase atrasă în „polemici provocatoare” în perioada electorală. Aceasta este reacția Ambasadei române după ce duminică, 25 octombrie, a fost acuzată de către reprezentanța diplomatică rusă de „cinism”.

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, menționează reprezentanții Ambasadei Române, într-un comunicat.

„România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, se arată în declarație.

Amintim că Ambasada Federației Ruse la Chișinău a reacționat dur la o declarație a Ambasadei României în Republica Moldova, precum că „eroii români, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov”.

Reprezentanții Ambasadei ruse au declarat că sunt „nedumeriți” de această declarație și au acuzat Ambasada României în țara noastră de „cinism”.

În scandalul diplomatic s-a implicat și partidul pro-rus PSRM, reprezentanții căruia au menționat că „ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei” și că „o astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și ar trebui evaluată în mod corespunzător de MAEIE din Republica Moldova”.

Citește și: Fostul ambasador al Rusiei în R. Moldova, Farit Muhametșin, acreditat de CEC în calitate de observator la alegerile prezidențiale 

De menționat că Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

La ceremonie au fost prezenți ambasadorul Daniel Ioniță, Alexandru Pînzari, ministrul apărării al Republicii Moldova, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori ai localității Mana.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X