Fadei Nagacevschi: „Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 27 octombrie, 2020, 17:40 Etichete: , , ,

Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, la scurt timp după ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis restabilirea în funcție a cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”. 

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Fadei Nagacevschi a subliniat că resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiției, care a fost inclusă în proiectul de modificare a Constituției.

„Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale”, a menționat ministrul.

Solicitat de Cotidianul, Fadei Nagacevschi a precizat că s-a referit „inclusiv la hotărârea de azi a CSM, inclusiv la reacțiile unor concurenți electorali”.

Ministrul Justiției a refuzat să facă mai multe comentarii pe marginea subiectului, menționând că reacția ministerului din domeniul de competență a fost comunicată.

O reacție dură la decizia de marți a Consiliului Superior al Magistraturii privind restabilirea în funcție a celor cinci judecători vizați anterior în dosarul „Laundromat” a venit și din partea liderei PAS, Maia Sandu.

Potrivit candidatei PAS la alegerile prezidențiale, magistrații vor primi compensații de aproximativ șapte milioane de lei, pentru perioada în care aceștia au fost suspendați din funcții, în loc să fie trași la răspundere. 

Fadei Nagacevschi a reamintit că proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament.

De menționat că biroul Comisiei de la Veneția a acceptat vineri, 23 octombrie, în procedură urgentă, solicitarea Guvernului Republicii Moldova privind emiterea unui Amicus Curiae asupra amendamentelor la Constituție care vizează sistemul judecătoresc.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat în acest context că opinia Comisiei va fi gata și va fi prezentată în adresa Curții Constituționale pe la mijlocul lunii noiembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X