Prezidențiale 2020: Cum va fi organizat procesul de votare în spitale, în special în secțiile cu profil COVID-19
Republica Moldova se află în febra electorală. La data de 1 noiembrie, duminică, cetățenii urmează să-și înscăuneze viitorul șef de stat. În acest an, procesul de votare va fi diferit, în contextul pandemiei de COVID-19. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, dă asigurări că instituția pe care o conduce este pregătită să facă față provocărilor.
Scopul primordial al Comisiei Electorale Centrale (CEC) este să asigure un proces electoral sigur din punct de vedere sanitar, astfel încât scrutinul să nu se transforme în unul de răspândire a infecției COVID-19, spune președintele CEC, Dorin Cimil, în interviul acordat Ziarului de Gardă.
Cimil susține că se va examina posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore, pentru a reuși să acoperim toate persoanele care vor dori și vor solicita, în termeni legali, urna mobilă de vot.
„Vor fi organizate secții de votare în nemijlocită apropiere sau chiar în cadrul centrelor sanitare, unde toate persoanele vor avea posibilitatea să voteze cu urna de vot mobilă sau chiar staționară. La moment, avem cereri în acest sens din partea reprezentanților penitenciarelor și a instituțiilor de asemenea profil, case de bătrâni sau case pentru persoanele cu dizabilități. Este un obiectiv central al CEC și toți observatorii și experții internaționali ne întreabă cum vom reuși acest lucru, pe motiv că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în creștere și probabil cererea de prezentare a urnei mobile va fi mai mare decât de obicei. Se va examina posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore, pentru a reuși să acoperim toate persoanele care vor dori și vor solicita, în termeni legali, urna mobilă de vot”, a declarat președintele CEC.
Întrebat în ce măsură CEC este pregătită să satisfacă toate solicitările, Cimil a precizat că posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore a fost stabilită de către epidemiologi și urmează a fi respectată.
„CEC depune eforturile conjugate cu organele statului pentru a asigura prezentarea urnei de vot pentru toate persoanele doritoare. Se va examina posibilitatea extinderii timpului de vot cu 2 ore, pentru a reuși să acoperim toate persoanele care vor dori și vor solicita, în termeni legali, urna mobilă de vot. Fiecare birou electoral va examina posibilitatea extinderii numărului de ore, cu înștiințarea respectivă a CEC”, a adăugat Dorin Cimil.
Pentru alegerile din 1 noiembrie curent, CEC a înregistrat în cursa electorală opt concurenţi electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.
Comentarii