Prezidențiale 2020: CEC interzice realizarea unui sondaj în ziua alegerilor. Valeriu Pașa: Vom ataca în judecată

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 28 octombrie, 2020, 16:38

În ziua alegerilor prezidențiale, 1 noiembrie, va avea loc un Exit-Poll desfășurat, în premieră pentru Republica Moldova, prin telefon. Cercetarea va fi realizată la comanda Watchdog.md și Institutul de Politici Publice (IPP) de către casa de sondare CBS-AXA. Unii dintre cetățeni vor fi telefonați și întrebați pentru cine au votat. Comisia Electorală Centrală susține că nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu. Pe de altă parte, Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog.md, a precizat că îl va ataca în judecată pe președintele CEC, Dorin Cimil.

Potrivit realizatorilor, din cauza pandemiei sondajul care în mod normal ar trebui să se desfășoare la ieșirea de la urne, va fi realizat prin telefon. Alegătorii vor fi telefonați și întrebați pentru cine au votat, fără a li se cere identitatea. Este o premieră pentru Republica Moldova când un Exit-Poll este realizat prin telefon.

Ce spune Comisia Electorală Centrală:

Scopul unui sondaj de opinie realizat în perioada electorală constă în aflarea datelor despre susținerea de către alegători a unuia sau altui candidat. Restricția arătată la art. 70 alin. (10) din Codul electoral de a nu publica aceste informații cu 5 zile până în ziua alegerilor este tocmai pentru a nu influența opinia alegătorilor. În conformitate cu art. 6 din Codul electoral votul este unul secret, iar autorităților publice, precum și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Astfel, pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puțin o parte) sunt personalizate, – prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, – adică alocarea opțiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra.

De asemenea, se atrage atenția că activitatea de utilizare a uneltelor ce conțin date identificabile a persoanelor fizice urmează a fi conformă cerințelor stabilite de Legea 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv în ceea ce privește obținerea statutului de operator al datelor cu caracter personal.

În cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări.

În context menționăm că, chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.

În lumina celor expuse, menționăm că CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat. Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”, este reacția reprezentanților CEC.

„Vom ataca în judecată”

Solicitat de Cotidianul.md, expertul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa, a declarat că atât președintele CEC, Dorin Cimil, cât și membriii care interzic realizarea acestui exit-poll vor fi atacați în judecată.

„Este un abuz de putere. Decizia trebuie să fie luată de Comisie, dar nu direct de către președintele Comisiei Electorale Centrale. Domnul Dorin Cimil, președintele CEC, nu e la prima abatere. Au mai fost luate decizii contrar legii. În acest caz, este o decizie politizată. Mai mult, este o rușine pentru Cimil care predă la universitate dreptul civil. Noi am menționat că în cadrul acestui sondaj vom indica doar pentru cine au votat, nimic mai mult. Nu va fi salvat numărul de telefon sau numele cetățeanului chestionat. Pregătim actele și vom ataca în judecată”, a declarat Valeriu Pașa.

„Alegătorii vor fi apelați cu începere de la 12:00 și până la ora 21:30. Iar datele finale vor fi prezentate la ora 22:00”, a declarat Valeriu Pașa de la Watchdog.md

Organizatorii susțin că au decis să desfășoare acest Exit-Poll în contextul informațiilor că s-ar încerca fraudarea alegerilor, dar și pentru a oferi o alternativă în cazul apariției și a unei alte cercetări de acest fel, finanțate politic.

Totodată, organizatorii au dat toate asigurările că acest Exit-Poll nu va colecta date personale ale intervievaților, nici măcar numărul de telefon, singurul răspuns care va fi memorat vizând votul. Cei telefonați vor fi întrebați dacă au fost la vot și dacă au făcut-o, pentru cine au votat, precum și anumite date demografice.

Exit-Poll-ul nu va include cetățenii moldoveni aflați peste hotare și cei din Stânga Nistrului. Organizatorii susțin că vor realiza o astfel de cercetare și în cadrul turului II al alegerilor.

Cercetarea va fi realizată cu sprijinul financiar al European Endowment for Democracy (EED) și ambasada Olandei.

Vezi și: (VIDEO) Ajutor umanitar, împreună cu pliante electorale ale lui Dodon, oferite în Capitală. Beneficiarii semnau pentru „darea de seamă”. Reacții oficiale

Pentru alegerile din 1 noiembrie curent, CEC a înregistrat în cursa electorală opt concurenţi electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Citește și: Prezidențiale 2020. Litvinenco: Hotărârea CEC e abuzivă, iar Dodon mai speră la votanți pe care să-i cumpere cu 30-50 de euro (DOC)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X