Cum își motivează votul singurul membru CSM care a fost împotriva revenirii în sistem a cinci judecători din dosarul „Laundromat”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 28 octombrie, 2020, 23:01

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marți, 27 octombrie, cererile de repunere în funcție a cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, care au solicitat, de asemenea, să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendați. Pentru revenirea acestora în sistem au votat 9 membri ai Consiliului, iar unul a fost împotrivă – Carolina Ciugureanu-Mihailuță, desemnată în CSM din rândul profesorilor de drept.

În opinia membrei CSM, subiectul anulării suspendării din funcție a celor cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” este „consternant”. Pe de altă parte, Ciugureanu declară că CSM nu a avut o altă obțiune și, practic, s-a văzut obligat să-i reîncadreze în funcții pe cei cinci judecători anchetați în spălătoria rusească.

Vezi și: CSM a aprobat restabilirea în funcție a cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, după ce aceștia au fost scoși de sub urmărire penală

„Pur tehnic, sec juridic, CSM-ul s-a văzut obligat să reîncadreze în funcție judecătorii vizați. Legea este expresă în acest sens, practic neacordându-i CSM-ului o marjă de apreciere. Cu toate aceste, deși aparent CSM-ul a acționat în perimetrul legal, aspectul de echitate, fundament al spiritului legii, nu a fost întrunit. De facto, „soluția” identificată lansează mai multe întrebări. Care este calificarea juridică a acțiunilor Procuraturii și ale CSM-ului din septembrie 2016? Au fost aceste acțiuni legale sau abuzive? Dacă au fost abuzive, cine este subiectul răspunderii pentru aceste acte de abuz? A fost probatoriul prezentat de ex-Procurorul General unul temeinic? Intenționează sau nu Procuratura Generală să se autosesizeze privind acțiunile ex-Procurorului General domnului Eduard Harunjn, cât și vis-a-vis de acțiunile procurorilor ce au instrumentat cazul? Dacă acțiunile din septembrie 2016 au fost perfect legale, cum se explică soluția din septembrie 2020? Cum și cine urmează să compenseze plățile salariale ratate de judecătorii reîncadrați? Sau povara revine din nou contribuabililor? etc. Mai mult, cei cinci judecători sunt în continuare vizați într-o altă cauză penală, fiind bănuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 CP „Pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Exprim convingerea că până la epuizarea acestor neclarități, dezbaterea subiectului reîncadrării în funcție a celor cinci judecători vizați a fost cel puțin prematură”, a declarat pentru COTIDIANUL Carolina Ciugureanu-Mihailuță, membră CSM.

CSM a decis restabilirea în funcție a judecătorilor: Sergiu Lebediuc – judecător la Judecătoria Chişinău, Serghei Gubenco -în funcția de preşedinte a Curții de Apel Comrat, Serghei Popovici – judecător, Judecătoria Comrat, Iurie Hârbu – judecător la  Judecătoria Teleneşti și Garri Bivol – judecător la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

De asemenea, CSM a aprobat achitarea salariilor judecătorilor pentru prerioada în care au fost suspendați din funcții.

Decizia a fost aprobată în ședința din 27 octombrie a Consiliului, cu 9 voturi pro și unul împotrivă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X