Raport WatchDog: Datoria la gaz a R. Moldova ar fi fost majorată artificial cu aproape 1 miliard de dolari
Dependenţa Moldovei de gazele ruseşti şi, implicit, acumularea datoriei la gaz reprezintă un pericol la securitatea naţională, deoarece Gazprom a folosit această vulnerabilitate pentru a sista livrarea gazelor. Deşi Republica Moldova a fost guvernată de partide cu orientare geopolitică diferită, problema datoriei la gaz aşa şi nu a fost soluţionată – acestea sunt concluziile unui studiu realizat de experţii Comunităţii WatchDog.MD.
Studiul realizat de WatchDog.MD relevă faptul că datoria la gaz a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene) a fost majorată artificial cu minim $952 milioane prin acţiuni abuzive, comise de Gazprom în complicitate cu autorităţile centrale din Moldova.
Deși Moldovagaz deține monopolul în sectorul gazelor naturale, întreprinderea este în situație de faliment susține Sergiu Tofilat, unul dintre autorii studiului, precizând că datoriile depășesc de câteva ori valoarea patrimoniului.
„Principala cauză este schema contractuală prin care furnizorul din Republica Moldova livrează gaze în regiunea transnistreană fără ca acest gaz să fie achitat. Ca rezultat, Moldovagaz continuă să acumuleze datorii enorme față de concernul Gazprom, care astăzi depășesc suma de șapte miliarde de dolari SUA. Această schemă contractuală de livrare a gazelor „pe datorie” este folosită de Gazprom pentru legalizarea finanțării autorităților separatiste din stânga Nistrului”, a menționat expertul.
Potrivit Raportului WatchDog, administrarea defectuoasă a întreprinderii Moldovagaz este un alt factor care influențează asupra majorării nejustificate a tarifelor la gaz și creșterii datoriei față de Gazprom. Toate încălcările depistate în urma controalelor efectuate la Curtea de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancționarea factorilor de decizie din administrația Moldovagaz. Dimpotrivă, persoanele implicate în efectuarea controlului au fost persecutate.
Expertul spune că modul în care administrarea defectuoasă a Moldovagaz a dus la creșterea neîntemeiată a cheltuielilor și delapidarea patrimoniului întreprinderii, cu acceptul tacit al acționarilor și organelor de anchetă. O parte din aceste cheltuieli nejustificate au fost incluse de ANRE în tarifele pentru gaz, iar pe de altă parte a dus la majorarea datoriei față de Gazprom.
Fraudele care au avut loc în administrarea complexului de gaze naturale nu au fost investigate, iar valoarea reală a datoriei la gaz nu a fost stabilită, se arată în raportul WatchDog.
„Cu toate acestea, Preşedintele Igor Dodon a declarat intenţia părţii moldoveneşti de a stinge datoria malului drept prin transmiterea reţelelor de gaz, construite din bugetul de stat şi din banii acumulaţi de la consumatorii din Moldova din 2001 şi până în prezent. Este vorba de circa 15.000 km de gazoducte de distribuţie (sau 2/3 din reţeaua naţională de distribuţie a gazelor), valoarea estimativă a cărora depăşeşte de 2 ori capitalul social al Moldovagaz. O asemenea decizie încalcă dreptul de proprietate al consumatorilor şi contravine la 4 legi, care stabilesc dreptul exclusiv al consiliilor locale privind administrarea patrimoniului local, inclusiv a reţelelor de gaz din localitate”, a spus Sergiu Tofilat.
Pentru a soluţiona problema datoriei la gaz este necesar de stopat acumularea acesteia, susțin experții.
Potrivit lor, acest lucru poate fi realizat prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi energie electrică, pentru a elimina dependenţa de gazele ruseşti: „Incertitudinile privind tranzitul gazelor prin Ucraina după 2019 au stimulat Moldovagaz să modernizeze gazoductul transbalcanic pentru a asigura livrarea gazelor în regim revers. Concomitent se desfăşoară construcţia interconectorului pe gaze cu România, care ne va oferi o sursă alternativă de gaze. Totuşi, problema principală rămâne pe partea de aprovizionare cu energie electrică: dacă Moldova va stopa livrarea gazelor „pe datorie” în regiunea transnistreană, Centrala Termoelectrică Moldovenească (MGRES) va rămâne fără combustibil, iar Moldova riscă să rămână fără energie electrică. Realizarea interconectărilor cu sistemul electroenergetic al României va oferi soluţii alternative pentru asigurarea Moldovei cu energie electrică fără a depinde de regiunea transnistreană”.
Problema datoriei la gaz poate fi soluţionată numai după efectuarea auditului companiei Moldovagaz de la momentul înfiinţării acesteia, pentru a stabili valoarea reală a datoriei şi repartizarea acesteia între malul drept şi regiunea transnistreană, susțin experții WatchDog.
Obiectivele misiunii de audit trebuie să fie următoarele:
1. să identifice valoarea fraudelor, pentru a iniţia procedura de recuperare a banilor şi a achita o parte din datoria la gaz;
2. să identifice cheltuielile nejustificate pentru a le exclude din tarifele la gaz;
3. să verifice decontările cu Gazprom pentru a stabili cât din datoria malului stâng a fost achitată nejustificat din contul patrimoniului Republicii Moldova.
Raportul integral poate fi văzut mai jos:
Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, declara la sfârșitul anului 2019 că SA „Moldovagaz” are o restanță în valoare de 715 milioane de dolari față de gigantul rus Gazprom, iar în acest sens, întreprinderea încă nu are propuneri pentru a acoperi această gaură financiară.
„Majoritatea datoriilor sunt ale părții transnistrene. Partea dreaptă are circa 715 milioane de dolari datorii, dintre care o mare parte din acești bani sunt penalități. Datoria de bază este circa 415 milioane de dolari, iar aici mizez pe suportul Guvernului și Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru a găsi o soluție”, a spus Vadim Ceban.
Ce ține de datoria regiunii transnistrene, de peste 7,4 miliarde de dolari, Ceban spunea că SA „Moldovagaz” nu este responsabilă și că „ei trebuie să găsească soluții pentru reglementarea datoriilor lor”.
Amintim că la începutul lunii ianuarie 2020, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu un an contractele de livrare a gazelor naturale.
Pe durata contractelor se aplică formula europeană de stabilire a prețurilor de achiziție la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în tarile europene şi cotațiile prețurilor la produsele petroliere.
Comentarii