Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, califică sesizarea depusă de PAS la Curtea Constituțională privind contestarea unor prevederi din Legea CSM, drept o tentativă de împedicare a reformei justiției. Totodată, Fadei Nagacevschi declară că hotărârea Parlamentului prin care au fost numiți patru membri CSM din rândul profesorilor titulari poate fi contestată în instanță, ci nu la Curtea Constituțională. 

„Sesizarea domnului deputat aparent este o tentativă de obstrucționare a reformei CSM și de blocare a proiectului de modificare a Constituției (CSM și sistemul judecătoresc). Este surprinzătoare solicitarea privind neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului privind numirea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari, or, asemenea acte se contestă în instanțele judecătorești conform prevederilor Codului administrativ. Reiterez îndemnul către participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin acțiuni populiste”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de facebook.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco, au anunțat că au depus sesizarea la Curtea Constițională. Aleșii poporului solicită anularea legii adoptată anul trecut prin care membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept sunt numiți de Parlament, dar și cea a hotărârii prin care Legislativul a numit la începutul acestui an patru membri de acest fel ai CSM, între care Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

În opinia celor de la PAS, legea a fost adoptată contrar avizului Comisiei de la Veneția, iar datorită ei, CSM-ul a devenit un instrumentul lui Igor Dodon prin care s-a recapturat justiția. Informația este negată de ultimul.

În decembrie 2019, Parlamentul a aprobat în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM.

Acesta prevede extinderea membrilor CSM de la 12 la 15.

Ulterior, în martie 2020, Parlamentul a numit în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de patru ani a profesorilor de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Cei patru au fost desemnați de către Comisia juridică, numiri și imunități a Legislativului drept învingători ai concursului, după desfășurarea interviurilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here