(VIDEO) În ziua alegerilor veți fi telefonați și întrebați pentru cine ați votat; Exit-Poll în premieră pentru Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Social / 28 octombrie, 2020, 13:42

În ziua alegerilor, unii dintre cetățeni vor fi telefonați și întrebați pentru cine au votat. Asta deoarece va avea loc un Exit-Poll desfășurat, în premieră pentru Republica Moldova, prin telefon. Cercetarea va fi realizată la comanda Watchdog.md și Institutul de Politici Publice (IPP) de către casa de sondare CBS-AXA.

Potrivit realizatorilor, din cauza pandemiei sondajul care în mod normal ar trebui să se desfășoare la ieșirea de la urne, va fi realizat prin telefon. Alegătorii vor fi telefonați și întrebați pentru cine au votat, fără a li se cere identitatea. Este o premieră pentru Republica Moldova când un Exit-Poll este realizat prin telefon.

„Alegătorii vor fi apelați cu începere de la 12:00 și până la ora 21:30. Iar datele finale vor fi prezentate la ora 22:00”, a declarat Valeriu Pașa de la Watchdog.md

Organizatorii susțin că au decis să desfășoare acest Exit-Poll în contextul informațiilor că s-ar încerca fraudarea alegerilor, dar și pentru a oferi o alternativă în cazul apariției și a unei alte cercetări de acest fel, finanțate politic.

Totodată, organizatorii au dat toate asigurările că acest Exit-Poll nu va colecta date personale ale intervievaților, nici măcar numărul de telefon, singurul răspuns care va fi memorat vizând votul. Cei telefonați vor fi întrebați dacă au fost la vot și dacă au făcut-o, pentru cine au votat, precum și anumite date demografice.

Exit-Poll-ul nu va include cetățenii moldoveni aflați peste hotare și cei din Stânga Nistrului. Organizatorii susțin că vor realiza o astfel de cercetare și în cadrul turului II al alegerilor.

Cercetarea va fi realizată cu sprijinul financiar al European Endowment for Democracy (EED) și ambasada Olandei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X