Important! Precizările MAEIE privind secțiile de votare din Franța, Spania, Irlanda și Israel, în contextul ultimelor restricții adoptate din cauza pandemiei

Autor: , in Actualitate / Externe / Prezidențiale 2020 / Social / 30 octombrie, 2020, 18:53 Etichete: ,

Din cauza evoluției epidemiologice, administrațiile mai multor state din lume au revenit la măsuri de prevenire a răspândirii infecțiilor cu COVID-19, ceea ce se va răsfrânge și asupra procesului de votare în secțiile electorale constituite peste hotare precum Franța, Spania, Irlanda, sau Israel. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) vine cu informații suplimentare privind procesul electoral pentru alegătorii din diasporă.

MAEIE informează că din cauza avansării pandemiei, din data de 17 octombrie 2020, Franța a instituit pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze.

Măsurile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa nefiind însă afectată cea din Bordeaux. Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale. Prin intermediul anunțurilor în mediile sociale, precum și în cadrul grupurilor diasporei, ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară.

În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda.

Autoritățile R. Moldova nu au primit deocamdată un răspuns de la autoritățile irlandeze. Ambasada continuă pregătirile uzuale pentru scrutin și este în comunicare constantă cu factorii de decizie irlandez, autoritățile Republicii Moldova și comunitățile diasporei din țara de reședință.

În cazul Spaniei, Guvernul acestei țări a aprobat la 25 octombrie curent, în ședință extraordinară starea de alarmă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele.

După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot.

Pentru a evita careva dificultăți, misiunea diplomatică a R. Moldova în Spania a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

MAEIE menționează, de asemenea, că Ambasada Republicii Moldova în Israel a publicat o scrisoare confirmativă adresată autorităților israeliene și altor instituții sau persoane interesate, prin care se confirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc 1 noiembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova în această țară sunt rugați să printeze sau să descarce documentul de mai jos în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare.

Amintim că vineri, 30 octombrie, CEC a anunțat că secția de votare din orașul Strasbourg, Republica Franceză, va activa după un program special în ziua alegerilor prezidențiale, în contextul în care R. Franceză a extins măsurile restrictive legate de situația epidemiologică dar și de alerta anti-teroristă.

Tot vineri, CEC a instituit program special de activitate și pentru secția de votare nr. 1/307, orașul Baku, Republica Azerbaidjan.

De menționat că CEC a decis deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare în vederea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În comparație cu prezidențialele din 2016, când peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare, la acest scrutin vor opera cu 39 de secții mai mult. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia, Federația Rusă și România.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X