Mesaj dur de la Bruxelles, privind reabilitarea judecătorilor vizați în dosarul „Laundromat”: O lovitură grea și inexplicabilă pentru angajamentele față de UE
Decizia factorilor de decizie moldoveni de a reabilita judecătorii vizați în dosarul „Laundromat”, reprezintă o lovitură gravă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate spălarea banilor şi de a stopa corupţia şi interesele particulare. Afirmația aparţine lui Peter Stano, purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrel.
În cadrul unui briefing de presă pe tema alegerilor din Republica Moldova, susţinut la Bruxelles, oficialul european a precizat că, la şase ani de la schema de spălare a banilor, nu au fost identificaţi principalii vinovaţi şi nu s-a pronunţat nicio hotărâre finală sau condamnare.
„Decizia recentă a Procuraturii Anticorupție de a retrage acuzaţiile privind spălarea banilor împotriva a judecătorilor anchetaţi pentru implicarea în aşa-numitul „Laundromat rusesc” reprezintă o lovitură serioasă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate spălarea banilor şi de a stopa corupţia şi interesele particulare. Această decizie inexplicabilă s-a luat cu ușile închise, fără transparență și fără nicio explicație potrivită”, a declarat Peter Stano.
„Acest fapt doar subminează în continuare încrederea poporului moldovenesc în instituţiile sale de stat. Aceste principii se află, de asemenea, la baza Acordului de Asociere UE-Moldova – Reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare. UE, care este cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi altele tipuri de asistenţă, și-a exprimat foarte clar viziunea ca unul din criteriile pentru a continua sprijinul prin asistenţă al UE sunt reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare”, a spus Peter Stano.
Amintim că cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” – Sergiu Lebediuc, Serghei Gubenco, Serghei Popovici, Iurie Hârbu și Garri Bivol – au revenit în sistem, după ce marți, 27 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile acestora de repunere în funcțiile pe care le-au deținut până acum patru ani, urmând să le fie achitate și salariile pentru perioada în care au fost suspendați.
Judecătorii au cerut reîncadrarea în funcție după ce la 30 septembrie 2020 procurorii anticorupție au emis ordonanțe prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a 13 judecători vizați în dosarul „Laundromat”, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.
Comentarii