Peste o mie de pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă pentru persoanele grav bolnave

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 31 octombrie, 2020, 11:20 Etichete: , ,

În perioada 13 aprilie-29 octombrie 2020,  1160 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 3.991 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). 

În acest context, Ministerul Sănătăţii face, din nou, un apel către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienţii în stare gravă care luptă cu această infecţie, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conţine anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieţi, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare şi pulmonare, boli ale ficatului şi rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălţi, Cahul şi Chişinău, dar şi în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituţia spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelaţi la numerele de telefoane: 0-22-10-90-50 (Chişinău), 0-231-71-393 (Bălţi) şi 0-299-81-305 (Cahul).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X