Prezidențiale 2020: Procuratura va examina în regim prioritar și în termen cât mai restrâns încălcările electorale

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 31 octombrie, 2020, 11:58 Etichete: , ,

Procurorii teritoriali și cei specializați vor examina în regim prioritar și în termen cât mai restrâns, încălcările electorale, atribuite competenței instituționale. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 31 octombrie, de către Procuratura Generală. 

Procurorul Alexandr Stoianoglo a emis în acest sens o directivă prin care le cere procurorilor teritoriali și celor specializați să sistematizeze toate sesizările despre încălcările legislației electorale din timpul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie 2020, precum și soluțiile adoptate, inclusiv de către Poliție.

Documentul mai prevede informarea neîntârziată a Procuraturii Generale despre orice faptă penală sesizată sau examinată, precum și despre soluția adoptată în consecință.

Acest lucru, potrivit Procurorului General, va permite de a stabili dacă ilegalitățile au putut influența rezultatele scrutinului, deoarece soluțiile urmăririi penale pot fi luate în calcul de către Curtea Constituțională la validarea alegerilor.

Conform prevederilor legale, președinții organelor electorale şi alte persoane cu funcții de răspundere sunt obligați să informeze imediat Procuratura despre acțiunile care conţin elementele infracțiunilor, legate de efectuarea alegerilor.

Potrivit legislației, Procuratura este obligată să asigure examinarea, la sesizare sau din oficiu, încălcărilor legislației electorale care conțin elementele infracțiunilor prevăzute de Codul penal, cum ar fi: împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale; coruperea alegătorilor; falsificarea rezultatelor votării, precum și alte fapte pasibile de răspundere penală.

Constatarea și examinarea contravențiilor prevăzute la articolele 47 – 53 din Codul contravențional ține de competența organelor afacerilor interne, Curții de Conturi, Comisiei Electorale Centrale și, respectiv, instanțelor de judecată.

Citește și: Raportul Misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX: Candidații cu cele mai multe încălcări comise în perioada electorală

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în ziua alegerilor vor funcționa 2. 139 de secții de votare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X