Ultimul bilanț al cutremurului din Marea Egee: Cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în Turcia şi Grecia (VIDEO)

Autor: , in Externe / 31 octombrie, 2020, 14:59 Etichete: , , , ,

Salvatori încercau sâmbătă să găsească supravieţuitori în dărâmăturile imobilelor surpate în vestul Turciei, în urma cutremurului care s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în această ţară şi în Grecia vecină, relatează AFP, citată de News.ro.

La Bayrakli, în provincia Izmir, echipe de salvatori cu câini special antrenaţi încercau să-şi croiască drum printre grinzi contorsionate şi blocuri de beton care au mai rămas dintr-un bloc de locuinţe cu şapte etaje, cerând uneori să se facă tăcere, pentru a localiza eventuali supravieţuitori, potrivit unei corespondente AFP.

În Turcia, 24 de persoane au murit, iar alte 804 au fost rănite, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD).

În Grecia, doi adolescenţi au murit pe Insula Samos, în urma surpării unui zid, potrivit televiziunii publice ERT.

Este vorba despre „doi elevi tineri”, în vârstă de 15 şi 17 ani, care au murit la Vathy, portul de pe Insula Samos. Potrivit postului de radio Skai, ei se întorceau acasă, de la şcoală, în momentul dramei.

Alte nouă persoane au fost rănite şi s-au înregistrate pagube materiale.

Însă coasta turcă la Marea Egee, dens populată, a fost cea mai dur afectată. Salvatorii s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a salva supravieţuitori dintre dărămâturi. Potrivit AFAD, 17 imobile s-au surpat sau au fost puternic avariate.

La Bayrakli, salvatori ridicau porţiuni de ziduri cu ajutorul unor macarale şi îndepărtau moloz într-un zgomot continuu de picamăr.

După ce au reuşit să contacteze telefonic o fată prinsă între dărâmături, ei încercau să obţină indicaţii care să le permită să o găsească şi totodată să o liniştească, potrivit unor imagini difuzate de postul public TRT.

„Nu te îngrijora, ajungem! Voi închide pentru a-ţi economisi bateria (telefonului). Scade intensitatea luminozității ecranului şi stai calmă”, a sfătuit-o rudă, supervizată de un salvator.

Rude ale unor persoane date dispărute aşteptau în apropiere de dărâmături, în speranţa unei veşti bune.

Municipalitatea a ridicat corturi într-un mic parc din apropiere, pentru a-i primi pe sinistraţi. Moscheile şi-au deschis de asemenea uşile pentru a-i primi pe supravieţuitori.

Mai multe spitale din Izmir, blocate din cauza pandemiei covid-19, au transferat pacienţi către alte instituţii, pentru a putea primi victimele seismului.

Cutremurul a fost resimţit la Istanbul, capitala economică a ţării, dar nu s-au înregistrat pagube.

În același timp, Ankara şi Atena şi-au lăsat deoparte tensiunile diplomatice şi s-au angajat să se ajute reciproc în caz de nevoie, într-o discuţie la telefon între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Seismul s-a produs la 16,5 kilometri distanţă faţă de districtul Seferihisar din Izmir și au urmat cel puțin patru replici majore – dintr-un total de 67, potrivit Autorităţii de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţe din Turcia (AFAD).

Înoraşul Izmir, un oraș din sud-estul Turciei, în urma cutremurului puternic produs vineri în Marea Egee s-au prăbușit aproximativ 20 de clădiri. La scurt timp după seism, mai multe persoane au fost scoase de sub dărâmături, rănite, relatează autorităților turce.

Citește și: Cutremurul din Turcia, surprins de un tânăr care făcea live streaming. Seismul a durat zeci de secunde

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X