Zeci de mii de musulmani au demonstrat în Pakistan, Bangladesh şi teritoriile palestiniene împotriva Franţei

Autor: , in Actualitate / Externe / 31 octombrie, 2020, 11:48 Etichete: , ,

Zeci de mii de musulmani au demonstrat vineri în Pakistan, Bangladesh şi teritoriile palestiniene faţă de măsurile anunţate de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru protejarea valorilor şi libertăţii convingerilor în Franţa, după atacul mortal produs într-o biserică din Nisa, transmite Reuters.

Ministrul francez de Interne, Gerald Damarnin, a declarat că Franța – casa celei mai mari comunități musulmane din Europa și care în ultimii ani a fost ţinta unei serii de atacuri ale militanţilor – este angajată într-un război împotriva ideologiei islamiste și admite că ar putea urma mai multe atacuri.

În Pakistan, poliţia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor care au străpuns blocajele de securitate din Islamabad, într-o încercare eşuată de a manifesta la Ambasada Franţei împotriva tipăririi în Franţa a imaginilor care îl înfăţişează pe profetul Mohammad.

Proteste și adunări care au marcat această ocazie au avut loc și în orașele pakistaneze Karachi, Lahore și Peshawar.

În Bangladesh, zeci de mii de oameni au mărșăluit prin capitala Dhaka, scandând „Boicotarea produselor franceze” și purtând bannere care îl numeau pe Macron „cel mai mare terorist din lume” sau „Macron conduce islamofobia”.

Unii manifestanți din Bangladesh au incendiat efigii ale lui Macron și au purtat decupări ale imaginii președintelui francezi cu o ghirlandă de pantofi la gât, o insultă severă în Islam.

Într-un district cu majoritate musulmană din centrul financiar Mumbai din India, sute de afișe care îl arătau pe Macron cu o urmă de cizmă pe față, cu inscripția „demon” au fost lipite pe trotuare și drumuri.

În Liban, forţele de securitate au tras gaze lacrimogene pentru a respinge aproximativ 300 de protestatari, inclusiv susţinătorii unui partid islamist sunnit local, care au mărşăluit de la o moschee din capitala Beirut la reşedinţa oficială a ambasadorului francez.

Mii de credincioşi palestinieni s-au adunat după rugăciunile de vineri la Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc din Islam, în oraşul vechi al Ierusalimului, pentru a condamna republicarea caricaturilor lui Mohammad în Franţa. „O naţiune al cărei lider este Mohammad nu va fi înfrântă”, au scandat protestatarii.

Citește și: O caricatură cu Erdogan pe coperta revistei Charlie Hebdo a înfuriat Turcia, care amenință cu măsuri juridice şi diplomatice

Amintim că Franţa a ridicat joi alerta de securitate la cel mai înalt nivel, după ce un bărbat cu un cuţit care striga „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare) a decapitat o femeie în vârstă într-o biserică şi a ucis încă două persoane înainte de a fi împuşcat şi luat de poliţişti.

„Nu vom da înapoi sub niciun motiv”, a spus Macron în faţa Bazilicii Notre Dame din oraşul Nisa, de pe Riviera Franceză. Franţa a fost atacată ”din cauza valorilor noastre, a gustului nostru pentru libertate, pentru dreptul de a avea libertate convingerilor pe teritoriul nostru”, a adăugat el.

Încă două atacuri au fost înregistrate ulterior, unul în Avignon, și unul la Consulatul francez din Arabia Saudită.

Un alt incident a avut loc la Lyon, unde un afgan îmbrăcat în ţinută tradiţională, înarmat cu un cuțit şi considerat ameninţător, a fost reţinut joi după-masă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X