Ambasada SUA la Chișinău: Încurajăm autoritățile să soluționeze problemele procesului electoral pentru a asigura un al doilea tur liber și corect

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 2 noiembrie, 2020, 22:33 Etichete: ,

Reprezentanții Ambasadei Statelor Unite la Chișinău încurajează autoritățile din Republica Moldova să soluționeze „problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect”. Declarația a fost făcută luni, 2 noiembrie, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale. 

„Ambasada Statelor Unite salută evaluarea făcută de Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR) conform căreia primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova din 1 noiembrie a fost organizat profesional și gestionat în mod transparent, în pofida pandemiei COVID-19”, se arată în comunicatul Ambasadei. 

Totodată, potrivit IPN, reprezentanții misiunii spun că au primit semnale despre acțiuni de transportare organizată a alegătorilor. Acest lucru a împiedicat libera circulație a alegătorilor și accesul lor la secțiile de votare.

„În opinia Misiunii de observare ODIHR, legislația electorală prezintă ambiguități la mai multe capitole: înregistrarea candidaților, finanțarea campaniei electorale și disputele electorale. În unele secții de votare anumiți observatori au fost observați ducând evidența alegătorilor și a vehiculelor”, transmite IPN.

În acest context, reprezentanții diplomației americane încurajează autoritățile din Moldova să soluționeze problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect.

Amintim că în turul II al alegerilor prezidențiale se vor duela Maia Sandu, candidata PAS care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 36,16% din voturi, și Igor Dodon, candidat independent susținut de PSRM, care a obținut 32,61% din sufragii. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X