Asistență umanitară de 390.000 de euro. Schimbările în două spitale din Republica Moldova

Autor: , in Social / 3 noiembrie, 2020, 19:36

Două spitale raionale vor fi dotate cu paturi multifuncționale, noptiere, precum și sisteme mobile care furnizează energie și permit amplasarea dispozitivelor medicale necesare în apropierea pacientului, grație ajutorului umanitar oferit de Republica Cehă, destinat creșterii capacității de internare urgentă a pacienților în instituțiile medicale raionale, anunță Ministerul Sănătății.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Căușeni va fi dotată cu 11 paturi multifuncționale, iar secția de terapie intensivă a Spitalului Raional Călărași va fi utilată cu 10 paturi multifuncționale.

Valoarea totală a asistenței umanitare se ridică la 390.000 de euro.

Evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar a avut loc astăzi, în prezența ambasadorului Republicii Cehe în RM, Excelența Sa, Zdeněk Krejčí și a secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marina Golovaci.

„Asistența umanitară oferită astăzi este parte a răspunsului umanitar la pandemia COVID-19, pentru care Guvernul Republicii Cehe a oferit fonduri extraordinare, fiind utilizate pentru achiziționarea paturilor în secțiile de reanimare a spitalelor raionale, pentru a crește capacitățile de internare urgentă a pacienților din raioanele Republicii Moldova. De asemenea, a fost alocată o sută de mii de euro pentru a reduce răspândirea COVID-19 în rândul persoanelor cu dizabilități. Republica Cehă va continua să finanțeze și să implementeze proiecte de cooperare externă pentru dezvoltare”, a subliniat ambasadorul Republicii Cehe în țara noastră, Zdeněk Krejčí.

Marina Golovaci, secretar de stat MSMPS: „Pandemia COVID-19 a pus la grea încercare întreaga lume, dar în același timp a unit țările, guvernele și comunitățile. Aduc sincere mulțumiri poporului ceh pentru acest sprijin extrem de important oferit Republicii Moldova și în special sistemului de sănătate, care va contribui la îmbunătățirea calității actului medical și a condițiilor existente în secțiile de reanimare, și în mod direct va ajuta pacienții să depășească situația dificilă de sănătate în care se află. La fel, apreciem înalt suportul acordat în finanțarea și implementarea proiectelor privind dezvoltarea cooperării externe. Sperăm ca în viitor colaborarea noastră să aibă o continuitate durabilă”.

Pe lângă ajutorul umanitar, Republica Cehă sprijină anual proiecte de dezvoltare în valoare de peste trei milioane euro în Republica Moldova, pe diferite domenii de activitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *