(GRAFICE) Câte miliarde de dolari a trimis acasă „electoratul paralel” în 2019; Cei mai mulți bani din toată Europa

Autor: , in Actualitate / Social / 3 noiembrie, 2020, 11:20

Cetățenii Republicii Moldova, care au votat în număr de aproape 150 de mii la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, au trimis acasă pe parcursul anului 2019 aproape 2 miliarde de dolari. Astfel, ca pondere în Produsul Intern Brut, Moldova este în prezent lider detașat în Europa.

1,91 de miliarde de dolari au trimis acasă, pe parcursul anului 2019, cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar aceasta reprezintă 16% din Produsul Intern Brut pentru același an. Este de precizat că acești bani au fost trimiși acasă doar prin metode oficiale, adică transferuri bănești. Aici nu sunt incluse sumele transmise prin curieri sau aduse personal acasă.

Astfel, la capitolul ponderea remitențelor în Produsul Intern Brut, Moldova este lider în Europa.

În cadrul scrutinului din 1 noiembrie, când a fost o prezență record pentru istoria Republicii Moldova, ponderea electoratului din diaspora a fost de 11%.

În timp ce ponderea remitențelor în Produsul Intern Brut, media ultimilor 4 ani, este de peste 17%.

Astfel, putem vedea că ponderea diasporei în PIB este mult mai mare decât cea în alegeri. Iar asta în condițiile în care în acest an a fost o prezență record la vot.

Chiar și așa, președintele Igor Dodon susține că alegătorii moldoveni din diaspora sunt un „electorat paralel”, cu viziuni ce „se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *