(VIDEO) Peste 80 de morminte din Cimitirul Evreiesc, vandalizate de persoane necunoscute: A fost inițiat un proces penal

Autor: , in Actualitate / Social / 3 noiembrie, 2020, 20:12

Peste 80 de morminte din Cimitirul Evreiesc, din sectorul Buiucani al Capitalei, au fost profonate de persoane necunoscute. Actele de profonare au fost comise săptămână trecută, dar au fost depistate mai târziu de un paznic, care a și alertat oamenii legii. Acum, polițiștii încearcă să dea de urmele profonatorilor.

STAND UP ALINA FRUNZA, reporter CTV: „Mai multe morminte din Cimitirul Evreiesc au fost vandalizate. Acțiunile au avut loc încă de săptămâna trecută. După cum puteți vedea, unele morminte au fost distruse în totalitate”.

Vestea că locurile de veci au fost profonate a ajuns și la urechile persoanelor, care au rude înmormântate aici, așa că acestea au venit într-un suflet să verifice în ce stare se află mormintele. 

„Acestea sunt persoane, care nu sunt informate, n-au anumit cult sau chiar șapte ani de acasă”.

„Sunt niște vandali și fac partea din categoria oamenilor care strică stațiile auto din Capitală”.

Directorul Cimitirului Evreiesc afirmă că profonatorii au intrat și în sinagogă, unde au vandalizat obiectele de cult. 

„În interiorul sinagogii, noi am văzut că este arsă biblia prorocului Ieremia. Sunt desenate anumite elemente fasciste. Iată, după cum vedem și pe sinagogă”, declară ANDREI PORUBIN, directorul Cimitirului Evreiesc.

„În interiorul sinagogii, noi am văzut că este arsă biblia prorocului Ieremia. Sunt desenate anumite elemente fasciste. Iată, după cum vedem și pe sinagogă”, a mai adăugat acesta.

Funcționarul mai spune că nu e prima dată, când au loc asemenea acte pe teritoriul cimitirului. 

„Când este ziua lui Hitler, când este 9 Mai și de Halloween, adică înainte, chiar în ziua sau după”, spune PORUBIN.

Pentru evitarea situațiilor de acest gen, administrația planifică să instaleze sistem de monitorizare video pe teritoriul Cimitirului Evreiesc. Între timp, polițiștii întreprind măsuri pentru idenficarea făptașilor.

„Pe acest caz a fost inițiat proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, cât și reținerea făptașilor”, ne-a comunicat ofițera de presă a Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Pentru profonarea mormintelor, legea prevede o amendă de până la 28 de mii de lei, până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar până la un an de pușcărie. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *