Un executor judecătoresc implicat în „Laundromatul rusesc”, achitat. Procurorii vor ataca decizia la Curtea de Apel

Autor: , in Justiție / Social / 4 noiembrie, 2020, 17:40 Etichete: , , ,

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a decis achitarea unui executor judecătoresc, acuzat de comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu și complicitate la spălarea banilor în dosarul „Laundromat”. Anunțul a fost făcut miercuri, 4 noiembrie, de Procuratura Generală. 

Mai exact, instanța a încetat procesul penal pe capătul de acuzare „depășirea atribuțiilor de serviciu” pe motiv că fapta constituie o contravenție, care la fel a fost încetată în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Cât despre celălalt capăt de acuzare „spălare de bani”, magistratul ajuns la concluzia că fapta inculpatului nu întruneşte elementele constitutive ale acestei infracţiuni.

La fel, judecătorul a respins solicitarea Procuraturii Anticorupție de confiscare, în folosul statului, a 1,2 miliarde dolari SUA – valoarea banilor spălați prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

Procuratura, care a solicitat condamnarea executorului judecătoresc la 5 ani închisoare, cu executare, consideră sentinţa ilegală şi anunţă că o va ataca în instanţa ierarhic-superioară, insistând la condamnarea acestuia cu confiscarea specială.

Potrivit celor constatate de Procuratura Anticorupţie, în intervalul februarie – aprilie 2014, activând în calitate de executor judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea a 3 proceduri de executare ilegale în faza concilierii părților, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova și în lipsa acestora.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul BC „Moldindconbank”SA din Chişinău, acesta dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 1.228.671.715, 32 dolari SUA de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Respectiva cauză penală a fost finalizată și expediată în judecată de Procuratura Anticorupție în anul 2017.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X