Fostul premier, Ion Sturza: „Dodon a batjocorit diaspora în ultimul hal”

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 5 noiembrie, 2020, 19:29

Critici dure la adresa candidatului independent la funcția de șef de stat, Igor Dodon, după ce a declarat că diaspora reprezintă un electoral paralel al Republicii Moldova. Fostul premier, Ion Sturza susține că Dodon a batjocorit în ultimul hal moldovenii plecați în străinătate, datorită cărora țara noastră a supravețuit în ultimii ani din punct de vedere economic. Astfel, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, Sturza a venit cu argumente în acest sens și cifre, privind valoarea remitențelor trimise de către aceștia.

„Dodon, care e oleacă și economist, a batjocorit diaspora în ultimul hal. Dar ce este această „diasporă” în realitate? Sunt aproximativ un milion(!) de moldoveni plecați temporar peste hotare. Pentru a munci sau a-și continua studiile. Nu există astăzi familie în Republica Moldova care nu ar avea pe cineva plecat. Plecați nu de flori se cuc, ci în speranța unei vieți mai bune, educație, medicină, asistență socială …Sunt acești oameni „pierduți” pentru Moldova? Evident, nu! Îmi permit să afirm că Republica Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei. Conform datelor Băncii Mondiale, doar prin canalele oficiale diaspora a trimis în țară în ultimii 10 ani 18(!) miliarde de dolari. Dacă mai adăugăm și ceea ce a sosit cu „rutierele”, se adună o cifră fabuloasă!”, a precizat fostul premier pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Ion Sturza, timp de zece ani, diaspora a trimis acasă 18 miliarde de dolari, bani care ajută la amortizarea problemelor sociale.

„Moldova are un deficit de cont curent de aprox. 1,2 miliarde de dolari anual. Țara importă de aprox. 6 miliarde USD și exportă de… 3 miliarde. Acest deficit enorm în mare parte este acoperit de remitențele venite de la diasporă – 2 miliarde USD. Astfel se explica „miracolul” stabilității leului moldovenesc, dar și rezerva valutară de 3 miliarde USD de la BNM. Aceste miliarde creează consum și creștere economică, foarte multe impozite, dar și amortizează problemele sociale. Să spui că cei din diasporă sunt „paraleli” e o prostie și o jignire cât casa! Nu te votează, pentru că văd cine ești și nu te mai vor. Atât! Dar e bine că cuiva i-a ieșit „porumbelul” din gură! Evident, dacă mai trebuiau argumente cuiva cine și ce reprezintă în fauna politică moldovenească…”, a mai scris Ion Sturza.

După primul tur al scrutinul prezidențial, Igor Dodon a declarat că „diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată rezultatul votului. E și aceasta o realitate a democrației”.

Mai exact, candidatul independent susținut de PSRM s-a arătat nemulțumit de faptul că alegătorii moldoveni de peste hotare, care au bătut recordul la prezența la vot la scrutinul din 1 noiembrie, au votat în proporție de peste 70% în favoarea contracandidatei sale, Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *