Imagini catastrofale lăsate în urmă de uraganul Eta, în America Centrală. Cel puțin opt oameni au murit

Autor: , in Externe / 5 noiembrie, 2020, 22:47

Cel puțin opt oameni au murit din cauza uraganului Eta, în America Centrală, care a provocat panică și pagube materiale însemnate. Apa a ajuns la peste un metru pe străzile din mai multe localități, iar mulți dintre localnici au rămas fără case, anunță digi24.ro.

Familiile şi-au croit cu greu drum pe străzile inundate din localitatea San Pedro Sula, situată în nordul Honduras, în timp ce maşinile au fost aproape scufundate în zone din oraşul San Pedro Carcha, din centrul Guatemala, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni şi imaginilor publicate pe reţelele sociale.

„Situaţia este gravă, este şocantă şi trebuie să gestionată cu profesionalism şi rapid”, a declarat preşedintele Honduras, Juan Orlando Hernandez pentru televiziunea HCH, precizând că, potrivit relatărilor, există persoane izolate în zone îndepărtate sau blocate pe acoperişurile locuinţelor inundate.

Pagubele şi distrugerile s-au răspândit în „marea majoritate” a ţării, iar bărci cu motor şi elicoptere urmează să fie desfăşurate în cadrul operaţiunilor de salvare în zone inaccesibile, a spus Hernandez.

Primul bilanț după furtuna Eta: Cel puțin 8 morți

Până joi dimineaţă, ora locală, autorităţile au confirmat cel puţin şase decese, dintre care patru în Guatemala şi două în Honduras. Media din Nicaragua au relatat de asemenea că două persoane care practicau mineritul au murit în urma unei alunecări de teren. Autorităţile din Nicaragua nu au comentat aceste relatări.

Soarta a zeci de pescari blocaţi marţi în larg în Honduras este deocamdată necunoscută.

Una dintre cele mai puternice furtuni care a afectat American Centrală în ultimii ani, Eta a lovit Nicaragua cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a, însoţit de viteze ale vântului de 241 kilometri la oră, înainte de a slăbi în intensitate pe măsură ce a avansat pe uscat, către ţara vecină, Honduras.

Până joi dimineaţă, Eta, devenită depresiune tropicală, se deplasa în direcţia nord-vest prin Honduras, cu 14 kilometri la oră, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Ploile abundente au continuat, iar viteza vântului a scăzut la 48 de kilometri la oră.

De-a lungul unor zone din Nicaragua, Honduras, Guatemala şi Costa Rica, vântul puternic şi ploile torenţiale au distrus locuinţe, drumuri şi poduri, obligând mii de locuitori să se refugieze în adăposturi.

Potrivit prognozelor, Eta va părăsi zona de uscat şi va reveni deasupra apei unde se va înteţi până la nivel de furtună tropicală, urmând să ajungă în acest weekend în Cuba şi sudul Floridei, conform NHC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *