Lukașenko și unul dintre fiii săi – pe lista persoanelor sancționate de UE

Autor: , in Externe / 6 noiembrie, 2020, 19:03

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, fiul său Viktor şi alţi 13 demnitari responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor din Belarus au fost adăugaţi oficial vineri pe lista neagră a persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană, informează AFP, citată de Agerpres.

Statele membre şi-au dat vineri acordul şi lista actualizată a fost publicată în Jurnalul oficial al UE.

Lukaşenko, la putere de 26 de ani, nu s-a aflat pe lista iniţială de 40 de oficialităţi belaruse vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor, dar UE susţine că refuzul lui de a lua în considerare organizarea unor noi alegeri ca soluţie de a depăşi criza actuală din Belarus nu lasă alte opţiuni.

Decizia de sancţionare a lui Lukaşenko şi a anturajului său a fost luată de miniştrii de externe din UE pe 12 octombrie ca urmare a „refuzului autorităţilor belaruse de a angaja un oarecare dialog cu opoziţia”, care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, a explicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile intrate în vigoare vineri permit blocarea veniturilor lui Aleksandr Lukaşenko şi ale fiului său în Uniunea Europeană. Potrivite site-ului EUObserver, familia Lukaşenko ar fi implicată în două societăţi imobiliare din Cipru. Măsurile restrictive, care acum se aplică unui număr de 59 de indivizi sau entităţi, includ o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor. În plus, cetăţenii şi companiile din UE au interdicţie de a pune la dispoziţie fonduri pentru cei aflaţi pe listă.

În luna octombrie, Belarusul a anunţat represalii împotriva UE.

Uniunea Europeană a adoptat iniţial sancţiuni împotriva a 40 de oficialităţi ale regimului din Belarus, printre care ministrul de interne şi adjunctul său, acuzaţi de implicare în reprimarea protestelor şi în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles.

Mai multe ţări membre ale UE şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, obligate de autorităţile belaruse să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

Sursa: Agerpres

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *